Actualitate

Povestea nașterii stațiunii Păltiniș, dezvăluită după 120 de ani

Marți, 10 iunie 2014, a fost aniversată, la Hohe Rinne Păltiniș Hotel & Spa, împlinirea a 120 de ani de la înființarea stațiunii turistice Păltiniș, ocazie cu care a avut loc și lansarea primului volum din monografia „A fost odată Hohe Rinne. Istoria Păltinișului”, în prezența autorului Mircea Dragoteanu.

Pe 10 iunie 1894, a fost înfiinţată stațiunea Hohe Rinne de către Asociația Carpatină a Turiștilor din Transilvania (Siebenbürgischer Karpathenverein - S.K.V.) în colaborare cu comună Cristian (fosta comună “Grossau”), devenind astfel prima staţiune montană atestată din munții Carpați. Denumirea germană a stațiunii a fost dată de izvorul Hohe Rinne ce se regăsește și azi în staţiune, denumirea fiind schimbată ulterior în Păltiniș, după numele vârfului montan cu același nume din apropiere.

La exact 120 de ani  de atunci, în găzduirea Hohe Rinne Păltiniş Hotel & Spa, a fost aniversat acest eveniment, în prezența unei numeroase asistențe. Cu ocazia acestei aniversări, a avut loc şi lansarea primului volum din monografia „A fost odată Hohe Rinne. Istoria Păltinișului” în prezența autorului, Dr. Mircea Dragoteanu. Volumul acoperă perioada de la înființarea stațiunii până la finalul primului război mondial.


Prefectul județului Sibiu, Ovidiu Siterli a declarat, după lansarea cărții că „Județul Sibiu se mândrește cu istoria și prezentul Păltinișului, și și-a exprimat certitudinea că stațiunea va avea un viitor pe măsură.”

Stațiune germană

La rândul său, consulul Republicii Federale Germane la Sibiu, doamna Judith Urban, a subliniat importanța comunității germane la începutul secolului XIX în înființarea și dezvoltarea stațunii Păltiniș şi în primele sale decenii de existență. De asemenea, reprezentantul statului german s-a arătat încântată de prezența la eveniment și de posibilitatea de a aniversa 120 de ani de existență a Păltinișului.


Daniel Țepeș, acționarul majoritar al Hohe Rinne Păltiniș Hotel & Spa, gazda evenimentului, a remarcat faptul că este importantă punerea în valoare a acestei poveşti istorice unice şi deosebit de frumoase pentru ca Păltinișul să își câștige locul pe care îl merită pe harta turismului din România şi a vrut să mulţumească fondatorilor acestei staţiuni precum şi tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea ei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter