Actualitate

Arhitectul clujean Șerban Țigănaș atacă „depărtarea de democrație” a ministrului Dragnea

La sfârșitul lunii mai, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a dat un ordin prin care exonerează de orice sancțiune primăriile și investitorii care nu pun în dezbatere publică planurile de urbanism și de amenajare a teritoriului.

Mai exact, ordinul lui Dragnea a scos prevedere expresă care spunea că documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului care se aprobă fără consultari publice sunt „nule de drept”. Astfel, deși teoretic, primăriile și investitorii trebuie să facă consultarea publicului atunci când elaborează o documentație de urbanism, nu mai există nicio sancțiune în cazul în care nu o fac.

Presedintele Ordinului Arhitecților din România, clujeanul Șerban Țigănaș, spune că această modificare este „o îndepărtare de la democrație”, iar urbanismul românesc „primește un nou impuls spre a se judeca în spatele ușilor închise și a se ascunde sub hârtii”.


„În legislația urbanismului românesc au devenit o practică continuă modificările de reglementare – dereglementare, pașii înainte și înapoi. Modificarea recentă a metodologiei de consultare a publicului pentru planurile de urbanism este un astfel de pas. Dacă această practică bazată pe două elemente fundamentale, transparență asupra intențiilor de reglementare și respectiv construire și dreptul la opinie în favoarea intereselor proprii, este eliminată fără a pune o alta mai evoluată și eficientă în loc, nu putem decât să constatăm o îndepărtare de la democrație. Urbanismul românesc, tributar unei logici păguboase în felul în care este practicat la nivel administrativ în prea multe locuri, după formula că ceea ce nu este interzis explicit este legal, deci posibil, primește un nou impuls spre a se judeca în spatele ușilor închise și a se ascunde sub hârtii, punând o barieră între publicul interesat, comunitate și dezvoltatori, care nu mai trebuie să își prezinte asfel intențiile în faze timpurii, atunci când principiile și detaliile intervențiilor propuse pot fi negociate în favoarea interesului public. Din acest interes public fac parte și interesele cetățenilor, vecini, proprietari, concurenți, sau pur și simplu interesați de calitatea localităților", a explicat Țigănaș, citat de HotNews.ro.

Acesta spune că deși procedura de consultare a publicului este dificilă, ea servește interesului public.


„Am convingerea că practica de a consulta publicul e dificilă, mai ales în absența dreptului urban ca specie în România. Pe fundalul unei culturi a construirii încă inconsistentă, neformată, opiniile publicului exprimate în cadrul consultărilor nu sunt de multe ori juste și constructive și a contesta a devenit pentru unii o activitate cu scopuri pecuniare. Toate acestea însă nu justifică această întoarcere a feței de la cetățeni și drepturile lor de a cunoaște și de a se exprima”, a declarat Șerban Țigănaș

Ultimele Stiri
abonare newsletter