monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Spălare de bani şi evaziune fiscală, în Cluj. Prejudiciul este de 6 milioane lei

Tribunalul Cluj a dispus arestarea pentru 30 de zile a patru bărbaţi cercetaţi pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi alte fapte. Aceştia au cauzat un prejuduciu de peste 6 milioane lei. Este implicată şi o a cincea persoană.

Foto arhiva

Ieri, procurori din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Cluj au prezentat instanţei în vederea luării măsurii arestării preventive pe inculpaţii Stănescu Marius, Condurache Remus Constantin, Stupar Gabriel Daniel şi Costea Florin Ciprian. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe Lângă Tribunalul Cluj, cei patru, în perioada 2012-2013, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulaţie TVA deductibil. Au făcut posibilă sustragerea de la plata impozitului a societăţilor comerciale favorizate, ce efectuau achiziţii de mărfuri intracomunitare.

Pentru a-şi duce la îndeplinire scopul, au întocmit în fals mai multe documente justificative, care erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăţilor beneficiare, iar din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparţinând inculpaţilor, în final fiind retrase de aceştia direct de la bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente false.

Prejudiciul total cauzat statului prin activitatea infracţională a inculpaţilor depăşeşte suma de 6.100.000 lei.

Propunerea Parchetului a fost însuşită de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj, care a dispus arestarea preventivă a celor patru inculpaţi pe o perioadă de 30 zile.

Astăzi, 06.06.2014, urmează a fi soluţionată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj, propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj de luare a măsurii arestării preventive faţă de cea de-a cincea persoană, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Aceasta din urmă administra societăţile comerciale ce beneficiau de TVA-ul deductibil, impozit pus în circulaţie prin acţiunile conjugate ale inculpaţilor menţionaţi anterior, arestaţi preventiv în prezenta cauză.