Actualitate

Percheziții în mai multe județe, într-un dosar de corupție cu fonduri de la APIA

Directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri sunt suspectaţi în dosarul în care au loc percheziţii în Capitală şi alte două judeţe, miercuri dimineaţă. Ancheta vizează acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, susţin surse judiciare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat de presă, că miercuri au loc 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care cinci sunt la sediile unor instituţii publice şi persoane juridice. Ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise de funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucureşti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, ancheta vizând acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.


Potrivit surselor citate, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Sursele citate au precizat că, din documentele anchetatorilor, rezultă că la nivelul APIA Suceava a fost constituit un grup infracţionat din care făceau parte funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie (...) care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.


Potrivit surselor citate, au fost solicitate şi acordate în 2013 subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al comunităţilor europene în 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar în cazul unor exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Anchetatorii arată că pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care şi Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

abonare newsletter