Actualitate

“Tăierea” paturilor din spitale continuă. Pacienţii sunt disperaţi

Cu introducerea noii legi a sănătăţii se doreşte scăderea drastică a numărului de pacienţi care se internează în spitalele din România.

Cu cât mai puţine internări în spitale, cu atât mai bine – acesta este sloganul după care se ghidează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a face reduceri la bugetul de stat.

În noua lege a sănătăţii, care a intrat în vigoare din 1 iunie, se găsesc o multitudine de reglementări prin care se specifică clar că se doreşte reducerea drastică a numărului de internări în spitale: medicii de familie trebuie să-i trateze pe pacienţi la domiciliu şi să nu mai emită bilete de trimiteri fără a fi neapărat nevoie, analizele se fac în ambulatoriile de specialitate şi nu în spitale şi a fost întocmită o listă, cu peste 300 de boli, pentru care nu se vor mai face internări.


Şi dacă se vrea reducerea internărilor...atunci de paturi în spitale nu mai avem nevoie. Guvernul a aprobat, de curând, o hotărâre prin care se precizează că în anii următori numărul paturilor din spitale se va reduce cu 4.000.

500 de paturi a pierdut Clujul în ultimii ani

O reducere a numărului de paturi din spitalele din România a mai fost făcută în urmă cu trei ani. La vremea respectivă, aproximativ 500 de paturi au fost reduse din spitalele clujene. Spitalul Clinic Municipal a renunţat la 13 paturi, spitalele de Recuperare, Boli Infecţioase, spitalul de copii şi Spitalul de Pneumoftiziologie au renunţat la un total de 88 de paturi.


În întreg judeţul, la acea dată, spitalele Clinice Municipale au redus un număr de 226 de paturi, iar spitalele municipale şi oraşeneşti au redus 209 paturi.

Un nou val de reduceri

Reducerea paturilor din spitale se va face şi în viitorul apropiat. Până în anul 2016 se doreşte, la nivel naţional, să mai fie reduse încă 4.000 de paturi.


Paturi vor fi reduse din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii.

Sindicatele medicale, nemulţumite

Medicii sunt de părere că nu este necesară o scădere a numărului paturilor din spitale şi că pacienţii sunt cei care vor avea de suferit. “Din punctul meu de vedere nu este bine că se vrea reducerea numărului de paturi din spitale, cel puţin referindu-ne la judeţul Cluj. Numărul de pacienţi este mare aici mai ales că vin şi din alte judeţe. Ar trebui probabil să se facă în unele judeţe acolo unde nu există aşa mulţi pacienţi, dar nu în centrele universitare şi în judeţe mari”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.


Se doreşte ca numărul paturilor din spitale să ajungă la acelaşi nivel ca şi celelalte din Uniunea Europeană. “Din păcate, în urma negocierilor făcute de guvernaţi cu FMI şi Banca Mondială se prevede că numărul de paturi de spitalele din România ar trebui să ajungă la nivelul celor din celelalte state europene. Dar nu putem compara starea de sănătate a românilor cu cea a altor membrii ai Uniunii Europene. Ar trebui să se facă o analiză din punct de vedere al necesităţii, stabilităţii, a stării de sănătate şi multe altele”, a mai adăugat Ştefan Roman.

Pacienţii, disperaţi

Pacienţii, în special cei în vârstă, sunt speriaţi de aceste măsuri luate de guvernanţi şi se tem că în viitor nu vor mai avea loc în spitale pentru a se interna. “Păi unde o să ne mai internăm noi dacă se tot reduc paturile din spital? În prezent suntem puşi pe liste de aşteptare dacă avem nevoie să ne internăm în spitale, nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla în viitor”, a povestit Maria, o femeie de 70 de ani.


La ora actuală, în spitalele clujene există un număr de aproximativ 5.500 de paturi. Deocamdată nu se câte vor mai rămâne după ce se vor face reducerile.

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter