Actualitate

Soldat american, eliberat după 5 ani de captivitate

Bowe Bergdahl, singurul soldat american ţinut prizonier de talibanii din Afganistan a fost eliberat sâmbătă după aproape cinci ani de captivitate. Anunțul a fost făcut de preşedintele SUA, Barack Obama.

Sergentul de 28 de ani a fost predat trupelor speciale SUA după ce, la rândul lor, Statele Unite au eliberat cinci deţinuţi de la Guantanamo.

"Astăzi poporul american este fericit să îl poată primi în curând acasă pe sergentul Bowe Bergdahl, captiv de aproape cinci ani, în Afganistan”, a declarat Obama într-un comunicat, mulţumindu-i emirului Qatarului pentru ajutorul acordat în eliberarea prizonierului, potrivt Mediafax.


Concomitent cu anunţul privind eliberarea soldatului american, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat eliberarea a cinci deţinuţi de la Guantanamo.

A cerut eliberare încă din 2010

Sergentul Bowe Bergdahl a cerut eliberarea încă din 2010, printr-un apel lansat taberi talibanilor.


„Eliberaţi-mă, vă rog! Vă implor să mă aduceţi acasă! Vă rog!”, a fost apelul disperat al sergentului Bowe Bergdahl. Soldatul a fost răpit pe 30 iunie 2009 şi de atunci autorităţile americane au tot negociat eliberarea sa, relatează Digi24.

Bowe Bergdahl era singurul militar al Statelor Unite ţinut în captivitate. În ultimii cinci ani, familia sa a făcut apeluri repetate pentru ca tânărul să fie eliberat.


Oficialii americani au asigurat că Bowe Bergdahl este în stare bună şi primeşte toate îngrijirile la o bază a Statelor Unite din Afganistan, înainte să fie trimis acasă, într-un orăşel din Idaho.

Ultimele Stiri
abonare newsletter