Actualitate

DNA: Platformă de parcare avioane la aeroportul Cluj, construită fără autorizaţie şi fără licitaţie

Procurorii DNA susţin că o platformă de parcare pentru avioane de la aeroportul Cluj a fost executată de firma omului de afaceri Ioan Bene fără să fie organizată licitaţie, aceasta fiind terminată înaintea obţinerii autorizaţiei de construire de la CJ Cluj condus de Horea Uioreanu, arestat preventiv

Potrivit propunerii de arestare a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, construirea platformei de parcare aeronave Apron 4 s-a făcut "în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor".

"Pe fondul co-interesării materiale a preşedintelui CJ Cluj, inculpatul Ioan Bene, deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit construirea platformei de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor şi în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări. Urmare a celor convenite cu Horea Uioreanu şi cu directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu", din Cluj-Napoca, suspectul David Ciceo, Bene a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014. După demararea lucrărilor, urmărind acoperirea lucrărilor ilegale aflate în plină execuţie, aeroportul a organizat o licitaţie şi a atribuit în 11 aprilie 2014 lucrarea către asocierea din care făcea parte SC Napoca SA, probele indicând că la data publicării anunţului de atribuire, lucrările erau deja executate integral”, se arată în documentul citat.


Anchetatorii susţin că folosul urmărit de preşedintele CJ Cluj şi primit de acesta a constat în sume de bani obţinute sistematic de la Ioan Bene pe parcursul perioadei octombrie 2012 - mai 2014, suma totală primită ridicându-se la circa 300.000 lei. Din propunerea de arestare a lui Horea Uioreanu reiese că, potrivit studiului de fezabilitate întocmit iniţial, costurile pentru realizarea platformei Apron 4 au fost estimate la suma de 4,9 milioane de lei, iar ulterior valoarea estimată a contractului a ajuns la 16,5 milioane de lei.

"La data de 20 martie 2014, sub semnătura lui Horea Uioreanu, la Consiliul Judeţean Cluj a fost depusă cererea de emitere a autorizaţiei de construire pentru obiectivul Apron 4 însoţită de documentaţia aferentă. Anterior acestui demers, la data de 19 martie 2014, preşedintele CJ Cluj a avut o întâlnire particulară cu Ioan Bene şi cu directorul Aeroportului, David Ciceo, existând suspiciuni că întâlnirea s-a derulat tocmai pentru a se pune de acord asupra modului de emitere a actelor, prin care să se acopere situaţia ilegală în care se afla întreaga investiţie”, se arată în document.


Anchetatorii au subliniat că demersul de solicitare a autorizaţiei, consecutiv cu lipsa unei părţi a documentaţiei necesare, a dus la descoperirea, în rândul funcţionarilor CJ Cluj, a faptului că platforma Apron 4 s-a realizat "în absenţa autorizaţiei legale de construire".

"După înregistrarea cererii de autorizare, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a anunţat că va efectua la data de 26 martie 2014 o vizită la aeroport pentru verificări la şantierul constructorului. Anunţul efectuat de arhitectul şef a determinat o stare de agitaţie şi îngrijorare în rândul celor implicaţi în lucrările ilegale. În dimineaţa de 26 martie 2014, inculpatul Ioan Bene l-a contactat telefonic pe preşedintele CJ Cluj căruia i-a solicitat să se prezinte şi el la aeroport pentru a fi de faţă la discuţiile ce vor urma. Urmare vizitei de pe şantier, Salanţă a constatat că SC Napoca SA a realizat lucrări la platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricărei autorizaţii emise de Consiliul Judeţean", menţionează anchetatorii.


Aceştia susţin că lucrările constatate ca efectuate, respectiv întreaga platformă Apron 4 "era total lipsită de autorizări, avize şi documentaţii de specialitate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter