Actualitate

TIFF a lansat la Cluj proiectele „Salvați marele ecran” și „Depozitul de filme”

Sâmbătă, 31 mai 2014, a fost lansat la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) proiectul „Salvați marele ecran” al cărui scop principal este acela de a reface și de a digitaliza ceea ce a mai rămas din fostele cinematografe din perioada dinainte de 1889.

Proiectul a fost lanstat de președintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, în prezența primarului Emil Boc și a mai multor personalități din domeniul cultural și administrativ.

„Programul "Salvați marele ecran" a fost lansat de fapt la sfârșitul lunii martie. Scopul lui este acela de a reface și de a digitaliza ceea ce a mai rămas din fostele cinematografe din perioada dinainte de 1889 (...). Prin el încercăm să schimbăm fața tristă a cinematografelor din prezent, și aici nu mă refer la multiplexuri, cu una nouă, mai veselă și mai primitoare. Sper ca în următorii șapte ani să reușim să transformăm măcar 10 cinematografe și să avem măcar 10 săli active”, a spus Tudor Giurgiu.


Președinele TIFF a afirmat, de asemnea, că a ales orașul Cluj-Napoca pentru a realiza aici festivalul TIFF dar și pentru a lansa cele mai importante proiecte ale sale pentru că se simte foarte apropiat de el, acesta fiind orașul unde s-a născut, a copilărit și a studiat. „Am ales Clujul pentru acest festival pentru că acesta este orașul meu, aici mă simt acasă: aici m-am născut, am copilărit și am studiat. De asemenea, un alt motiv pentru care am ales Clujul este faptul că dintre români, clujenii se uită cel mai mult la filme, la cinema”, a spus regizorul clujean.

Municipalitatea susține proiectele TIFF

Municipalitatea clujeană susține TIFF și proiectul de refacere a vechilor cinematografe și este mândră că organizatorii lui au ales să îl înceapă aici, în Cluj-Napoca. Primarul orașului, Emil Boc, a afirmat că el crede în acest proiect și că în oraș este deja în derulare un proiect de refacere a unui cinematograf vechi. Este vorba despre Cinematograful Dacia din Mănăștur care va fi transformat într-un centru cultural ce va avea o sală de cinema și una de evenimente.


”De ce cred eu în acest proiect? Cel mai simplu și la îndemână exemplu ar fi Cinematograful Dacia din Mănăștur. L-am găsit într-o stare uimitoare de paragină. Am făcut eforturi juridice de a-l trece în proprietatea Municipialității. După ce am obținut ordinul judecătoresc am făcut o deratizare și o curățire după care s-a pus întrebarea: Ce face acum cu Cinematograful Dacia? Trebuie știut că noi suntem singurul oraș din România care pune în aplicare proiectul de bugetare participativă - asta înseamnă alocarea unei sume de bani din impozite și taxe pentru cetățeni cartierului sau orașului, în funcție de dimensiune, ca ei să decidă ce se va face cu fondurile acelea - și am început cu cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, Mănășturul, care are peste 100.000 de locuitori și le-am spus că avem un milion de euro în programul de bugetare participativă așa că să decidă ei ce să facem cu acești bani. Pe parcursul a 6 luni s-au desfășurat în jur de patru dezbateri publice în sălile de sport din Mănăștur, care începeau la ora 2 după-amiaza și se încheiau la ora 10 seara. În urma dezbaterilor, prioritatea numărul unu la toate focus grupurile la care am participat a fost refacerea Cinematografului Dacia și păstrarea vechii lui uitilități. Clujenii vor ca aceste săli, ale vechilor cinematografe, să revină și existe în acest oraș”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Muzeu al Filmului în Cluj-Napoca

Tot sâmbătăa fost lansat la Cluj-Napoca și proiectul "TIFF salvează Depozitul de Filme" prin care se dorește transformarea unui fost depozit al RADEF Româniafilm, care este în prezent un spaţiu părăsit, plin de mii de pelicule de film abandonate, într-un muzeul al filmelor. Zilele acestea depozitul va fi deschis, provizoriu, ca spaţiu de proiecţie pentru TIFF.


„Nu am știut, habar n-am avut că în Cluj există o asemenea locație și mai ales că era proprietatea statului. Acest lucru este un câștig pentru noi dar și o mare responsablilitate. Imediat după ce Tudor Giurgiu mi-a prezentat situația de acolo am semnat o hotărâre trimisă Guvernului de a-l trece în proprietatea Municipalității pentru ca acolo să putem face o investiție importantă astfel încât să îl redăm spațiului public printr-un muzeu al filmului. Sper ca la nivel guvernamental să nu se împotmolească birocrația, să fie trecut cât mai repede prin hotărâre de guvern pentru a putea merge mai departe cu proiectul. Dacă există colaborare și dacă există oameni care să creadă în asemenea proiecte eu cred că lucrurile se pot face”, a mai declarat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter