Actualitate

TIFF 2014 a început: Tudor Giurgiu a anunţat lansarea proiectului "TIFF salvează Depozitul de Filme"- FOTO

Festivalul Internaţional de Film (TIFF) a început, vineri seară, la Cluj-Napoca, directorul Tudor Giurgiu anunţând lansarea proiectului "TIFF salvează Depozitul de Filme", care îşi propune revitalizarea unui fost depozit al RADEF din oraş ce ar putea deveni primul muzeu al filmului din România.

Gala de deschidere a celei de-a 13-a ediţii a TIFF a început, vineri seară, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în prezenţa a circa 1.000 de persoane, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, anunţând lansarea proiectului "TIFF salvează Depozitul de Filme", parte a campaniei "Salvaţi marele ecran", scrie Mediafax.

"Avem 217 filme la TIFF, e o ediţie de maturitate, încercăm să inovăm şi în acest an. Pentru mine, provocarea majoră este să conving clujenii să investească suflet şi puţini bani în proiectul "TIFF salvează depozitul de filme", depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie şi lăsat în paragină de peste opt ani şi pe care ne propunem să îl revitalizăm. Proiectul face parte din campania "Salvaţi marele ecran", în care iniţiem o amplă dezbatere despre cinematografele din România, o ţară în care 78 la sută dintre oraşe nu au nicio sală de cinema. În ţară mor sălile de cinema şi nimănui nu-i pasă, sălile sunt în pericol”, a spus Giurgiu.


"Depozitul de Filme” din Cluj-Napoca a fost depozit al RADEF Româniafilm şi este, în prezent, un spaţiu părăsit, plin de mii de pelicule de film abandonate. Spaţiul va fi deschis, provizoriu, ca spaţiu de proiecţie pentru TIFF.

În cadrul Galei, a avut loc o transmisie în direct de la "Depozitul de Filme" din municipiu, care ar putea deveni, peste zece ani, primul muzeu al filmului din România. În cadrul campaniei, iniţiatorii intenţionează să strângă o sumă de 7.000 de euro pentru ecologizarea spaţiului şi amenajarea acestuia.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prezent la Gala de deschidere a TIFF, a anunţat, la rândul său, că oraşul va avea, în premieră în România, un fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică.

"TIFF este un brand de Cluj şi vreau să ne uităm la viitor. Avem câteva ambiţii, printre care faptul că oraşul doreşte să devină un centru de producţie cinematografică. Este un obiectiv care figurează în strategia Primăriei pentru perioada 2014 - 2020 şi se va concretiza prin două proiecte : un centru de industrii creative, finanţat din fonduri europene, un Hollywood transilvănean, şi prin crearea, în premieră în România, a unui fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică", a spus Boc.


La Gala TIFF au mai fost prezenţi, printre alţii, actorii Cristina Flutur, Dan Chiorean, Ilinca Tomoroveanu, regizorul francez Nicholas Philibert. În deschiderea TIFF a rulat filmul "Philomena", nominalizat la Oscar.

Un număr de 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a început, vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.


Tot sâmbătă, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezenţa unor oficiali şi invitaţi, urmată de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) şi a filmului "Cinema at the End", în prezenţa regizorului Meritxell Soler. Spaţiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecţiile din secţiunea cu acelaşi nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind liberă.

Proiecţiile au început vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF.


La Cinema Victoria, de la 10.00, a fost proiectat "A fi şi a avea/ Etre et avoir", în prezenţa regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în secţiunea 3X3. Votat "cel mai bun film documentar" la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, "A fi şi a avea/ Etre et avoir", este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învăţător.

Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema "Florin Piersic", copiii şi părinţii se vor bucura de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animaţie, seminarii de critică de film şi lecţii de actorie cu actorul Stefan Collier.

Surprize îi aşteaptă pe cei mici şi la Castelul Banffy de la Bonţida. Pe 31 mai şi 1 iunie, de la ora 12.00, copiii sunt invitaţi să înveţe meşteşuguri vechi şi meserii noi, în Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le vor fi răsplătite în cupoane de distracţie. Cei care lucrează la meşterul olar, la tâmplar, bucătar, la pompieri sau la spital îşi câştigă dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de păpuşi, spectacol de magie, fotbal şi alte jocuri. Cei care au jucării vechi le pot aduce la consignaţie, unde vânzători simpatici, care ştiu să socotească, vor convinge alţi copii să le cumpere.

Sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiţi pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta copiilor cum se poate crea muzică din obiecte reciclabile.

După lăsarea serii, de la 21.45, vor fi proiecţii în aer liber pentru cei mari: sâmbătă - "Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanţe”, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul "1984”, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter