Actualitate

Noul președinte ucrainean promite oprirea războiului din Est

Joi, separatiștii proruși au doborât un elicopter care transporta soldați în estul Ucrainei, ucigând paisprezece militari, între care și un general.

Cel puţin 13 soldaţi şi un general ucrainean şi-au pierdut viaţa joi, când elicopterul la bordul căruia se aflau a fost doborât de către rebeli la Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi înarmaţi, a declarat preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, citat de agenţia de presă EFE.

„Astăzi (n.r. joi) am primit informaţii direct din Slaviansk că teroriştii au doborât un elicopter al nostru care transporta soldaţi pentru rotaţie. Paisprezece militari au murit, printre care şi generalul Kulciţki”, a declarat Turcinov.


Agenţia RIA Novosti relatase anterior că două elicoptere militare au fost doborâte de rebeli la Slaviansk (est), unde trupele guvernamentale ucrainene au lansat în cursul dimineţii o ofensivă majoră, cu utilizarea aviaţiei de atac şi a artileriei, împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi.

Un aparat de zbor a căzut în perimetrul satului Cervonnîi Molociar, celălalt — în apropiere de satul Andreevka de lângă Slaviansk. Detalii ale incidentului sunt încă necunoscute, potrivit agenţiei de presă menţionate, care citează martori.


Poroşenko pare decis

În acest context intern, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a promis să pună capăt „războiului” din estul Ucrainei, într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat miercuri.

„Suntem într-o situaţie de război în estul Ucrainei, Crimeea a fost ocupată de Rusia şi există o mare instabilitate. Trebuie să reacţionăm”, a declarat Poroşenko, în acest interviu acordat împreună cu fostul campionul mondial la box şi viitor primar al Kievului, Vitali Kliciko. „Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre”, a continuat el.


Întrebat dacă dă deja ordine armatei, în timp ce situaţia din estul Ucrainei se agravează pe zi ce trece, Poroşenko a răspuns: „încă nu am depus jurământul ca preşedinte, atât timp cât nu am făcut acest lucru, nu pot da ordine”.

„Dar firesc, sunt în contact strâns cu Guvernul şi pot spune: operaţiunea teroristă a început cu adevărat în cele din urmă”, a adăugat el. „Nu vom mai lăsa multă vreme aceşti terorişti să răpească oamenii şi să îi ucidă, nu îi vom mai lăsa mult să ocupe clădirile şi să sfideze legile”, a avertizat Poroşenko.


Întâlnire cu cancelarul german

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească miercuri seara, în cadrul unui dineu la Berlin, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, cu preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili şi cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti.

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, afirmă într-un interviu acordat revistei Bild că intenţionează să poarte discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „depăşirea crizei şi favorizarea păcii”, relatează AFP

Ultimele Stiri
abonare newsletter