Actualitate

COD GALBEN de PLOI și VIJELII în Cluj și alte 35 de județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în această dimineță, 30 mai 2014, o avertizare cod galben de ploi abundente și vijeli valabilă până sâmbătă noaptea în 36 de județe printre care și județul Cluj.

COD GALBEN de PLOI și VIJELII în Cluj și alte 35 de județe din țară COD GALBEN de PLOI și VIJELII în Cluj și alte 35 de județe din țară

„Din dimineaţa zilei de vineri, 30 mai până în noaptea de sâmbătă spre duminică (31 mai / 1 iunie), vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul, estul şi centrul ţării şi în toată zona montană. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi izolat 50...60 l/mp”, transmite ANM Cluj.

Potrivit ANM, zonele cu precipitaţii mai importante în următoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei, urmând ca, sâmbătă dimineaţa, codul galben să fie restrâns pentru vestul ţării, dar menţinut până sâmbătă seara în est.


Cod portocaliu de inundații

În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Hidrologie (INH), reprezentanţii acestuia estimează o extindere a codului galben de inundaţii vineri sau, cel mai probabil, sâmbătă dimineaţa.

"În această dimineaţă suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apă din 26 judeţe şi cod portocaliu în 11 judeţe. În funcţie de evoluţia precipitaţiilor, anticipăm o extindere, nu o reducere, a codului galben şi există posibilitatea şi a unor intensificări în sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu cu afluenţii Olteţul şi Argeşul superior, iar pentru zonele unde ne-am aştepta la intensificări sunt Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apă din Moldova", a transmis conducerea INH.


Debitul Dunării este de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, când Dunărea va creşte însă din nou, la peste 11.000 mc/secundă.

"În orice caz, însă, nu va fi un debit care să depăşească sub nicio formă ceea ce am avut până acum o săptămână", a afirmat conducerea INH.

Etichete: vijelii anm
Ultimele Stiri
abonare newsletter