Actualitate

KIAT, atac la Uioreanu: E un MINCINOS. Lucrările au fost oprite din cauza neachitării facturilor

Reprezentanţii firmei KIAT Construct îl acuză pe Horea Uioreanu de dezinformare. Aceştia acuză Consiliul Judeţean Cluj de neplata lucrărilor efectuate.

“Modul în care au  reacţionat  reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj este unul regretabil având în vedere faptul că  asocierea a avut toată deschiderea pentru derularea cu succes şi la termen a acestui contract. Motivul real al încetării acestui acord îl reprezintă neplata lucrărilor executate, lucrări verificate şi recepţionate calitativ de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, precum şi  invocarea de către CJ Cluj în toată această perioadă a inexistenţei fondurilor alocate derulării acestor contracte”, arată reprezentanţii firmei.

Kiat mai spune că autorităţile duc o campanie de dezinformare.


„Considerăm regretabilă campania de dezinformare dusa împotriva asocierii şi, deşi înţelegem contextul electoral din această perioadă, respingem categoric orice neadevăr care ne-ar putea aduce prejudicii de imagine”, mai spun reprezentanţii firmei.

Consiliul Judeţean Cluj a reziliat, începând cu data de 18 mai, contractul cu Asocierea Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi SC Damar Consult SRL după ce aceasta nu a executat lucrările de modernizare a drumurilor judeţene din Cluj prevăzute în contract şi a înregistrat întârzieri în graficele de reparare a drumurilor.


Consiliul Judeţean Cluj a mai încercat şi în 2012 să rezilieze contractul cu firma Kiat din aceleaşi cauze.

La începutul acestei săptămâni, Horea Uioreau a notificat firma Kiat de rezilierea contractului.


Cum se apără Uioreanu

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a declarat prin intermediul unui comunicat că până în data de 28 februarie 2014 s-au plătit firmei Kiat 2.388.239,28 lei, din care 2.306.600,17 lei reprezentând plăţi pentru lucrări executate şi acceptate la plată, şi restul pentru lucrări de proiectare.

“La această dată mai avem de plătit către Kiat 527.176,38 lei, tot pentru lucrări efectuate şi acceptate la plată. Conform contractului, plata pentru lucrările efectuate şi acceptate la plată se face în termen de maximum 12 luni de la certificare. Cu alte cuvinte, suntem în grafic, noi nu avem nici un fel de întârziere faţă de firma Kiat. De altfel, pe parcursul celor trei ani de la încheierea contractului nu am făcut uz de această prevedere, lucrările efectuate şi acceptate la plată fiind achitate în mai puțin decât maximum de timp prevăzut de contractul semnat de Kiat cu fosta administraţie”, declară Uioreanu.


 Acesta a reiterat motivele pentru care a reziliat contractul cu firma Kiat.

“În trei ani nu au fost capabili sau nu au dorit, să termine niciun kilometru de drum din contractul pe care l-a semnat cu fosta administrație. În niciun caz nu poate fi vorba despre inexistența fondurilor necesare derulării contractului. Am fost informat de colegii mei care au făcut parte din comisia de situaţii de urgenţă şi care au fost astăzi la Fizeşu Gherlii că, după vizitarea lucrărilor părăsite de Kiat, concluzia specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi a celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului este că situația din teren este mult mai gravă decât și-o imaginau. Procesul verbal semnat de membrii comisiei înființate prin ordin al prefectului recomandă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să dispună luarea unor măsuri, respectiv încredințarea lucrărilor de construirea a drumului către un alt constructor, în procedură de urgență, deoarece sănătatea populației din zonă este grav afectată”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.


În 2011, Consiliul Judeţean Cluj a atribuit contractul de proiectare şi execuţie al lucrărilor de modernizare şi reabilitare a 423 km de drumuri judeţene consorţiului de firme Kiat Group Construct (controlat de acţionari turci), Tehnic-Asist şi Damar Consult pentru suma de 281,7 mil. lei (circa 69 mil. euro), fără TVA. Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene din Cluj era prevăzută pentru perioada 2011-2015, iar durata de garanţie era de 5 ani de la recepţia lucrărilor. Pentru susţinerea lucrărilor, CJ Cluj a contractat inclusiv şi un împrumut bancar de peste 25 de milioane de euro pentru a putea susţine acest proiect de modernizare a drumurilor judeţene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter