Actualitate

Bugetul Culturii, suplimentat cu 3,1 milioane lei, pentru TIFF, Astra Film şi Festivalul de Teatru Sibiu

Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat de Guvern cu 3,1 milioane de lei, pentru susţinerea proiectelor culturale din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Astra Film Festival.

Astfel, Guvernul a decis alocarea sumei de 1 milion de lei pentru finanţarea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a 2 milioane de lei pentru finanţarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a 100.000 de lei pentru finanţarea Festivalului Astra Film.

Banii vor fi scoşi din Fondul de rezervă bugetară, cu argumentul că aceste evenimente au un rol deosebit pentru promovarea teatrului şi filmului românesc, precum şi a imaginii României în străinătate.


Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pe 8 mai, că va apela la Fondul de rezervă al Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare sprijinirii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a Festivalului de Teatru de la Sibiu, pentru care ar fi nevoie, în total, de 3 milioane de lei.

"Vom apela la fondul de rezervă al Guvernului pentru a sprijini TIFF-ul şi sunt convins că vom putea asigura o finanţare corespunzătoare pentru TIFF, dar şi pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu. Solicitările celor de la TIFF se ridică la 2 milioane de lei, iar ale celor de la Festivalul de Teatru de la Sibiu la 1 milion de lei. Sunt convins că vom avea înţelegere, deschidere, din partea colegilor din Cabinet, din partea premierului şi a celor de la Finanţe, şi vom putea asigura o finanţare corespunzătoare. Va depinde şi de posibilităţile Fondului de rezervă", a spus Kelemen.


Acesta a adăugat că Guvernul a alocat, la propunerea Ministerului Culturii, 1 milion de lei, tot din Fondul de rezervă, pentru finanţarea unor reviste culturale propuse de Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor şi cea a artiştilor plastici.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că festivalul nu a primit deocamdată finanţare de la Ministerul Culturii, dar a spus că speră că lucrurile se vor rezolva în câteva zile.


Giurgiu a declarat că a avut o discuţie cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care i-a spus că nu a găsit în buget, la preluarea mandatului, sume prevăzute pentru evenimentele mari şi nici pentru cele mici care se vor organiza în 2014.

"Am discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care spunea că a moştenit o situaţie unică, în buget nu a fost prins niciun leu pentru evenimentele mari, nici pentru cele mici. Vom afla curând, ca urmare a consultărilor cu Guvernul, dacă va fi emisă o hotărâre prin care atât TIFF, cât şi Festivalul de Teatru de la Sibiu să primească alocările tradiţionale. Ne bazăm pe noroc, pe hazard şi sper ca situaţia aceasta extrem de ciudată să se rezolve", a spus Tudor Giurgiu.


Pe de altă parte, Tudor Giurgiu a menţionat că bugetul estimat al ediţiei din acest an a TIFF este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

"Contribuţia Ministerului Culturii era de aproximativ două milioane de lei pe ediţie. Ediţia a 13-a sper să ne poarte noroc. Provocarea cea mai mare a fost să evoluăm, să aducem filme şi invitaţi, să programăm evenimente fără să ştim pe ce buget ne bazăm. Noi ne-am făcut temele, am atras sponsori şi parteneri noi. Era prea târziu pentru a contramanda invitaţii şi filmele importante", a adăugat Tudor Giurgiu.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

În ceea ce priveşte ediţia de anul acesta a Festivalului Astra Film, în martie, agenda culturală a Primăriei Sibiu a fost aprobată în şedinţa Consiliului Local Sibiu fără ca acest eveniment să se regăsească între proiectele selectate.

Ulterior, organizatorii Festivalului Astra Film au lansat o petiţie online în care cereau susţinerea iubitorilor de film documentar şi în care vorbeau despre "atitudinea sfidătoare şi lipsită de transparenţă a Primăriei Sibiu", care a exclus de la finanţare proiectul şi nici nu a oferit un răspuns contestaţiei depuse.

"Este inacceptabilă atitudinea sfidătoare şi lipsită de transparenţă a Primăriei Sibiu, care nu a oferit nicio explicaţie privind neselectarea proiectului Astra Film Festival şi nu a dat niciun răspuns contestaţiei depuse de Astra Film. Este revoltător ca Primăria Sibiu să refuze susţinerea acestui festival, un brand 100% sibian, acreditat internaţional, cu o tradiţie de peste 20 de ani", se arată în textul petiţiei.

În acest context, pe 3 aprilie, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus că Festivalul Astra Film nu a fost inclus pe agenda culturală pentru a primi finanţare de la primărie întrucât candidatura depusă "nu a fost bună", fiind "nedetaliată, necorelată, prost întocmită", el adăugând că atitudinea organizatorilor este "total aiurea".

"M-am lămurit în privinţa tuturor evenimentelor care au fost respinse. Toate evenimentele care nu au fost acceptate au avut aplicaţii proaste, este extrem de simplu. Aplicaţii proaste însemnând nedetaliate, necorelate, prost întocmite", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă este şi cazul Festivalului Astra Film, Iohannis a răspuns: "Aplicaţia nu a fost bună". În plus, Iohannis a precizat că nu este cazul să fie anunţat punctajul obţinut de Festivalul Astra Film la fiecare dintre criteriile de evaluare.

Pe de altă parte, din Fondul de rezervă bugetară vor fi alocaţi bani şi pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment dedicat artelor spectacolului din România şi al treilea din Europa, ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile, peste 2.500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii vor prezenta peste 350 de evenimente, atât în Sibiu, cât şi în împrejurimile oraşului.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 - 15 iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter