Actualitate

Fostul cinema Dacia se redeschide anul viitor, după 15 ani de paragină

Clădirea fostului cinematograf Dacia din Mănăştur a fost, ani la rând, gazdă pentru boschetari şi a fost incendiat de mai multe ori.

Primăria Cluj-Napoca a postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul privind organizarea licitaţiei pentru proiectare şi executare lucrări de modernizare a clădirii în care a funcţionat cinematograful Dacia din Mănăştur.

Potrivit anunţului, proiectarea a fost estimată la 82.440 lei, fără TVA la care se adaugă peste 226.000 lei, fără TVA pentru cheltuieli neprevăzute, sumă care reprezintă 8% din valoarea totală a proiectului. Întregul proiect a fost estimat la aproximativ 3,1 milioane lei, fără TVA. Modernizarea cinematografului ar urma să fie încheiată în termen de un an de la semnarea contractului, ceea ce înseamnă că abia undeva în vara anului viitor clădirea va fi renovată complet.


Banii pentru proiectare şi lucrări vor fi alocaţi din bugetul local. Modalitatea de atribuire a contractului va avea loc offline şi în desemnarea câştigătorului se va ţine cont de preţul cel mai scăzut.

Clădirea se transformă în centru multifuncţional

După încheierea lucrărilor de modernizare, clădirea va adăposti următoarele spaţii majore: sala mare care este formată din cinematograf, spaţiu multifuncţional pentru piese de teatru, conferinţe, vestiare pentru actori; sala mică, formată din Centrul Inteligenţei, adică un centru dedicat copiilor şi tinerilor care vor putea urma cursuri gratuite de şah, bridge, go, scrabble, vor avea loc competiţii naţionale de şah. Pe lângă cele două săli, în clădire va fi amenajat şi un spaţiu pentru recepţii, expoziţii, zonă de alimentaţie publică, toalete.


Clădirea a fost construită în anul 1981, are o suprafaţă utilă de peste 1.300 mp şi are un regim de înălţime subsol plus parter plus un etaj. După 1989 imobilul a funcţionat, un timp, ca cinematograf, apoi discotecă, după care s-a intrat într-o perioadă în care nu a mai fost utilizat deloc. În ultimii aproximativ 15 ani, a fost doar gazdă pentru oamenii străzii care au reuşit să îl incendieze de mai multe ori.

În 2013, Primăria a câştigat dreptul de proprietate

Primăria Cluj-Napoca s-a judecat timp de trei ani pentru a câştiga dreptul de proprietate asupra spaţiului care a găzduit cinematograful Dacia din cartierul Mănăştur. După mai multe procese, acest drept a fost câştigat anul trecut, astfel că autorităţile locale au putut începe demersurile pentru reabilitarea imobilului. În primăvara lui 2013, au fost realizate lucrări de curăţare şi deratizare a spaţiului, iar apoi a urmat licitaţia pentru proiectare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter