Actualitate

Platoul românesc, motivul invadării Crimeii?

Un articol publicat în cotidianul New York Times atrage atenția asupra uriașelor rezerve de hidrocarburi aflate în Marea Neagră și Marea Azov pe care Rusia le-a câștigat prin anexarea Crimeii.

Goana rușilor după aurul negru din Marea Neagră ar fi fost declanșată în urmă cu doi ani, de descoperirea unui rezervor de gaz pe platoul continental românesc.

„Țările din jurul Mării Negre au privit multă vreme platoul continental doar ca pe o sursă potențială de energie. Acum puțin peste doi ani însă, perspectivele obținerii unor profituri uriașe au crescut enorm când o navă gigantică care fora în platoul continental românesc a descoperit un zăcământ de gaz mare în ape mai adânci de o jumătate de milă”, scrie cotidianul american.


Potrivit NY Times, pe 22 aprilie 2012, Vladimir Putin a prezidat semnarea unui acord,  cu compania italiană ENI, de exploatare a nord-estui  Mării Negre. O lună mai târziu, la o conferință în Salonic, experți în explorare petrolieră  citau studii geologice în care se estima că apele teritoriale ucrainene au „un potențial (economic n.r.) uriaș” comparativ cu cele rusești

New York Times mai notează că „la vremea respectivă, puțini observatori au privit anexarea Crimeii în acești termeni. O excepție a fost România, a cărei zonă economică exclusivă se învecina cu cea a Ucrainei înainte ca Rusia să intervină”.


Acum  însă că Peninsula Crimeea a fost alipită rușilor, România și Rusia sunt vecine iar noua frontieră maritimă ar putea deveni o sursă de conflict datorită modificărilor Zonelor Economice ­Exclusive în Marea Neagră.

Etichete: rusia marea neagra
abonare newsletter