Actualitate

Pericol de inundații pe Dunăre

Inundaţiile din Europa au efecte şi în România. Viiturile din Serbia, de pe râurile Sava şi Morava, vor determina creşterea semnificativă a debitului Dunării, potrivit hidrologilor români care au emis duminică un cod galben de inundaţii, valabil începând de luni dimineața, de la ora 06.00.

Pericol de inundații pe Dunăre Pericol de inundații pe Dunăre

„Începând cu data de 19.05.2014 ora 6.00, se instituie cod portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman”, potrivit unei avertizări a Institutului de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier, se mai spune în această avertizare.


Viitura va rămâne în România 4-5 săptămâni

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că debitul Dunării va urca în următoare perioadă, iar viitura va rămâne în România în jur de 4-5 săptămâni.

Dragnea a reunit duminică, la Palatul Victoria, toți membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă pentru a discuta modul în care România este pregătită pentru aceste inundații. La întâlnire au participat hidrologi, meteorologi și reprezentanți ai Hidroelectrica.


În urma discuțiilor, vicepremierul român a anunțat că, potrivit informațiilor primite, „deocamdată nu se pune problema evacuării de localităţi” şi că „autorităţile sunt pregătite să intervină cu 1 milion de saci de nisip, personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene”.

Dragnea a mai afirmat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost "sălbatică", cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.


"Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni", a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

Codul portocaliu este valabil pentru sectorul Porţile de Fier-Zimnicea și este în vigoare până pe 26 mai. Avertizările au loc în condițiile în care în Serbia și Bosnia-Herțegovina au loc cele mai grave inundații din ultimii 120 de ani, soldate cu 30 de morți și zeci de mii de persoane evacuate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter