Actualitate

20.000 de turci au protestat la Izmir în urma exploziei de la mina din Soma

Aproximativ 20.000 de turci au manifestat, la Izmir (vest), față neglijenţa Guvernului islamo-conservator în urma exploziei de la mina de cărbune din Soma, accident de muncă soldat cu 282 de morţi.

Poliţia turcă a recurs joi la gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţimea de protestatari, potrivit agenţiei Dogan, relatează AFP.

Kani Beko, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Revoluţionare din Turcia (DISK), unul dintre principalele sindicate din ţară, a fost spitalizat în urma asaltului violent al poliţiei, precizează agenţia.


Patru sindicate au anunţat o grevă de o zi, joi, în întreaga ţară, un omagiu adus minerilor morţi în drama din mina de cărbune de la Soma, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Izmir.

Premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a respins orice responsabilitate a Guvernului său în această catastrofă industrială, însă opoziţia şi anumite sindicate acuză neglijenţa şi indiferenţa acestuia faţă de muncitori în general.


Potrivit presei locale, în urmă cu trei săptămâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securităţii minelor din Turcia. Cele trei partide de opoziţie au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.

Accidentele de mină sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter