Actualitate

Pelerinaj anual la „Cimitirul săracilor” din Sighet

Pelerinajul anual la Sighet în memoria martirilor şi mărturisitorilor din închisorile comuniste, în prezenţa Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Întâi Stătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU), a avut loc la 10 mai.

În mod deosebit s-a făcut pomenirea Episcopilor care au pătimit şi şi-au dat viaţa pentru credinţă în închisoarea de la Sighet: Valeriu Traian Frenţiu († 11 iulie 1952) Episcop greco-catolic de Oradea, Ioan Suciu († 27 iunie 1953) Administrator apostolic al Arhidiecezei de Făgăraş şi Alba Iulia, Tit Liviu Chinezu († 15 ianuarie 1955) Episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia şi Anton Durcovici (†10 decembrie 1951), Episcop romano-catolic de Iaşi al cărui martiriu a fost recunoscut de Papa Francisc (la 31 octombrie 2013) şi care va fi beatificat în 17 mai 2014, la Iaşi.

Încă din prima parte a programului – Procesiunea ce a pornit din faţa Memorialului Durerii (fosta închisoare) şi până la „Cimitirul săracilor” de la marginea oraşului – momentele de cântări creştine şi rugăciune au fost împletite cu mărturii date de persoane ce i-au cunoscut pe Episcopii mărturisitori, mărturii care au făcut memoria acestora şi mai vie.


La fel ca în primele secole ale creştinismului, când se celebra Sfânta Liturghie pe locurile unde sunt înhumaţi martirii, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PF Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al BRU, împreună cu toţi Episcopii greco-catolici din România, din Biserica Romano Catolică fiind prezent PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi. Au participat vicari, protopopi, câteva sute de preoţi, numeroşi călugări, călugăriţe, peste 1000 de credincioşi din Eparhiile şi Diecezele din toată ţara.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus Spiritus” de la Biserica „Buna Vestire” din Bistriţa. Tot din Eparhia de Cluj-Gherla, un grup de pelerini, majoritatea tineri, au participat la celebrarea solemnă de la „Cimitirul Săracilor”, după un program de rugăciune şi adoraţie început în după-amiaza precedentă ce a continuat până la miezul nopţii la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Sighet.


Toţi pelerinii din Eparhia de Cluj-Gherla împreună cu Ierarhul lor, PS Florentin Crihălmeanu, l-au avut în rugăciune şi pe Arhiereul de vie amintire, Iuliu Hossu, Episcopul de Cluj-Gherla devenit întâiul Cardinal al românilor, care în volumul Memoriilor sale, unde un mare număr de pagini se referă la anii de detenţie petrecuţi la Sighet, deschide pentru toate generaţiile ce i-au urmat porţile închisorii, pentru a putea păşi împreună cu el în adevărul celor întâmplate, dar în spiritul iubirii şi al iertării.

V.S. - DIRMM


Eparhia de Cluj-Gherla

 

Etichete: sighetu marmatiei
Ultimele Stiri
abonare newsletter