Actualitate

Rogozin: România mi-a închis spațiul aerian. Reacția MAE român: Declarație foarte gravă

Dmitri Rogozin pare a fi blocat în Transnistria și acuză România că, la solicitarea SUA, nu îi dea voie să îi traverseze spațiul aerian. În replică, MAE român a afrimat că reacția premiereului rus reprezintă o declaraţie foarte gravă,

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Sursă foto: www.noi.md Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Sursă foto: www.noi.md

Vicepremierul Rusiei a scris pe contul său de Twitter că autoritățile de la București nu i-au permis accesul în spațiul aerian al României la cererea Statelor Unite.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirmă vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.


Rogozin încearcă să revină din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", afirmă Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.


MAE român: Declarație foarte gravă

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, Ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO”, se arată în comunicatul MAE român.


Vă remintim că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este "sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere".

abonare newsletter