Actualitate

Cimitir turcesc în centrul Timișoarei

20 de morminte turceşti, dintre care trei ale unor copii, au fost descoperite de arheologi lângă zidurile unei moschei din centrul Timişoarei.

Arhelolgii timișoreni au descoperit 20 de morminte turcești în centrul orașului Arhelolgii timișoreni au descoperit 20 de morminte turcești în centrul orașului

Arheologul Constantin Inel, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a spus că cele 20 de morminte au fost găsite ieri, în apropierea zidurilor fragmentare ale Moscheii Ali Bey, care au fost scoase la lumină pe o stradă din centrul orașului unde se fac lucrări de reamenajare a centrului istoric al oraşului.

"Pe strada Vasile Alecsandri din Timişoara, în imediata apropiere a zidurilor fragmentare ale Moscheii Ali Bey, şi orientate paralel cu zidul sud-estic al moscheii, au fost descoperite de către colectivul de arheologi de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, mai multe morminte de inhumaţie. Starea de conservare a scheletelor este destul de afectată, cel mai probabil şi datorită intervenţiilor ulterioare înmormântării, dar şi a faptului că aceste morminte se află destul de sus îngropate (...) Până în prezent au fost înregistrate oseminte umane de la circa 20 morminte, între care trei de copii", a declarat Constantin Inel unui correspondent Mediafax.


Potrivit arheologului, corpurile au fost îngropate simplu, fără veşminte, iar cel mai probabil fuseseră învelite într-o pânză.

"Lipseşte un inventar arheologic, ceea ce ne conduce spre ipoteza cea mai plauzibilă că mormintele ar face parte dintr-un mic cimitir aflat în apropierea Moscheii Ali Bey. (...) Osemintele scheletelor vor fi ridicate în vederea realizării de analize antropologice şi predate spre conservare la Muzeul Banatului, în colecţiile căruia va intra întregul material arheologic descoperit pe parcursul actualelor cercetări", a mai spus Inel.


Arheologul a mai afirmat că săptămâna trecută au fost descoperite, în zona centrală a municipiului Timişoara, ziduri care au aparţinut Moscheei Aly-bey. "Conform planurilor istorice a fost descoperit colţul moscheei, iar lângă aceasta se află şi mormintele", a precizat Constantin Inel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter