Actualitate

Răzbunare cu stil la TIFF 2014 - VIDEO

Arta răzbunării se predă, în acest an, la TIFF în 12 filme reunite în secțiunea tematică ”Ochi pentru ochi” (Eye for an Eye), la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

 ”Blue Ruin” în cadrul secțiunii tematice ”Ochi pentru ochi” de la TIFF 2014 ”Blue Ruin” în cadrul secțiunii tematice ”Ochi pentru ochi” de la TIFF 2014

Cele 12 „revenge movies” din secțiunea ”Ochi pentru ochi” concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).

„Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, grație dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiție a secțiunilor tematice de la TIFF, ediția actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuție legitimitatea și consecințele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violență tarantiniană, cruzime si comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secțiunea Ochi pentru ochi, mai există două tipuri de răzbunare cel puțin speciale: prin film (The Reunion) și prin sex (Cheatin’)”, explică directorul artistic Mihai Chirilov.


Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent ”Blue Ruin”, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanțat prin crowdfunding. De cronici excelente a avut parte ”Calvary”, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance și Berlin – o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaș, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine și ”In Order of Disappearance” – unul dintre favoriții din competiția Berlinalei - cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-și răzbună fiul.

Răzbunarea e motorul poveștii și în ”Harmony Lessons” (Ursul de Argint pentru contribuție artistică – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), ”A Touch of Sin”, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), ”Big Bad Wolves”, un exercițiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau ”Killers”, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

abonare newsletter