Actualitate

UPDATE: FOTO - Victor Ponta a aterizat în siguranță pe pista Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, la un zbor cu un avion american F-16 cu dublă comandă, el fiind copilot, sosind pe pistă îmbrăcat în uniformă de pilot al Forţelor Aeriene Române şi primind instrucţiuni pentru zbor.

UPDATE 12.55: Zbor de o oră

Avionul de luptă F16 a aterizat în siguranță pe pista Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii. Premierul Victor Ponta s-a aflat la bordul avionului pilotat de un pilot american. Zborul a durat aproximativ o oră.


Victor Ponta a declarat după aterizare că a vrut să vadă calitatea aeronavei, asta deoarece cele 12 avioane F16 vor intra în dotarea Armatei române în anul 2016.

Totodată, premierul le-a mulțumit piloților români și și-a exprimat speranța că aceștia vor fi la fel de bine pregătiți ca piloții americani.


Despre zbor, el a declarat că nu se compară cu o mașină de curse și a constatat pe propria piele diferențele de viteză. „Am avut acces și la manșă. Singurul lucru la care n-am avut acces a fost cârligul de catapultare. Nu e ceva foarte simplu”, a glumit Victor Ponta.

Prim-ministrul a mai spus că cel mai important pentru România este sprijinirea Republicii Moldova.


În timpul zborului premierului miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşă şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au inspectat două avioane, un F-16 şi un MIG 21 Lancer.

La Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii se află şi autorităţi locale, precum şi prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.


Ponta urmează să participe la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014 şi va susţine un discurs.

UPDATE 11.47: Zborului premierului a început

Premierul Victor Ponta efectuează un zbor demonstrativ cu un avion F16. Pentru șeful Executivului este prima oară când se află la bordul unui astfel de avion.


După aproximativ jumătate de oră de pregătiri, avionul de luptă în care s-a urcat Victor Ponta a decolat de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. De altfel, alte trei avioane F16 au decolat înainte, care, cel mai probabil, vor flanca avionul în care se află premierul. Zborul demonstrativ este programat să dureze circa 30-40 de minute, potrivit Digi24.ro.

Premierul Victor Ponta ocupă locul din spate, dedicat copiloților. Pentru a zbura cu avionul de luptă F16 este nevoie de câteva teste medicale preliminare ale membrilor echipajului. De altfel, militarii americani i-au prezentat premierului și capacitățile militare ale avionului.

Un alt demnitar al României se află astăzi la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu inspectează un avion MIG21 LanceR.

Exercițiu militar româno-american

Prim-ministrul Victor Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, participă, joi, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului româno-american Dacian Viper 2014, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii.

Peste 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, împreună cu aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană, participă, în perioada 10-17 aprilie, la exercițiul de pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

În cadrul exercițiului militar comun piloții români se antrenează cu avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani vor zbura pe aeronave MiG 21 LancerR din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandor Marian Petruș, a declarat, în urmă cu o săptămână, la ceremonia de deschidere a exercițiului, că vor fi executate misiuni în poligoanele Armatei, dar și misiuni de poliție aeriană. „Desfășurăm împreună cu partenerul american exercițiul de cooperare Dacian Viper 2014 privind misiunile comune cu avionul F-16. Executăm atât misiuni în poligoanele Armatei, cât și misiuni specifice de poliție aeriană. Exercițiul este planificat încă de anul trecut, iar la el participă peste 200 de militari români, piloți și personal tehnic și aproximativ 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca piloții tineri pe care îi avem în baza de la Câmpia Turzii să învețe procedurile și să piloteze, în comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dublă comandă, în timp ce piloții americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloți români care vor zbura pe avioanele americane și toți atâția americani care vor pilota aeronavele noastre”, a menționat Marian Petruș, potrivit Agerpres.

De cealaltă parte, colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, a anunțat că la Câmpia Turzii au fost aduse șase avioane F-16. ”Exercițiul a fost planificat cu un an în urmă și este un antrenament normal în cadrul NATO. Ne bucurăm să fim la Câmpia Turzii și să ne pregătim împreună cu prietenii noștri români în creșterea interoperabilității. Este un exercițiu în care vor avea loc misiuni de interceptare la care participă avioanele MiG 21 LanceR și F-16”, a menționat Christopher Austin.

Potrivit directorului exercițiului, Adrian Motorca, vor fi executate simulări de interceptare și de luptă aeriană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter