Actualitate

Traian Băsescu despre Ucraina: „Nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge”

Preşedintelui Traian Băsescu a afirmat, în cadrul unei emisiuni TV, că autorităţile ucrainene au tot dreptul să apere integritatea ţării, dar a precizat că nu prevede o invazie rusă în Ucraina, decât în condiţiile unor „vărsări masive de sânge”.

Preşedintelui Traian Băsescu consideră că Rusia nu va reuşi să intre cu trupe armate pe teritoriile din estul Ucrainei, chiar dacă va încerca să folosească pretextul menţinerii păcii şi protejării populaţiei de origine rusă.

„Dacă Rusia îşi face iluzii că va obţine o soluţie de tip transnistrean, se înşeală. Dacă ăsta e jocul lui Putin, greşeşte. Nimeni nu va mai avea naivitatea să delege Federaţiei Ruse calitatea de forţă de menţinere a păcii. Sigur, Rusia joacă şi vrea să arate că estul Ucrainei e necontrolat şi probabil au început să moară oameni. Nu cred că asta justifică amestecul în treburile Ucrainei, atât timp cât e o acţiune legitimă a statului ucrainean”, a spus preşedintele la Realitatea TV.


„Apariţia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit, pune un mare semn de întrebare asupra implicării Federaţiei Rusiei în interiorul Ucrainei. (...) Eu nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. Pe de altă parte, Kievul nu mai poate tolera situaţia, preşedintele interimar ucrainean a trimis forţele de ordine în est să restabilească ordinea de drept, (...) ceea ce este absolut firesc”, mai spune preşedintele.

Preşedintele a vorbit şi despre riscurile unei destabilizări a regiunii, în cazul în care conflictul ucraineano-rus va degenera. „Probabil că regiunea va fi afectată dacă lucrurile se tensionează şi se intră în etapa a treia a sancţiunilor. Sigur că România va fi ţara stabilă din regiune, dar asta nu înseamnă că regiunea nu va fi afectată dacă lucrurile escaladează în relaţia cu Federaţia Rusă”, a apreciat Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter