Actualitate

Rovana Plumb propune ca îngrijirea bătrânilor să se facă la domiciliu, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, este de părere că îngrijirea bătrânilor trebuie să se facă, în proporţie majoritară, la domiciliu, şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite.

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijre a bătrânilor, respectiv "implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă". "Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, că sa putem să finanţăm aceşti angajatori", a precizat Rovana Plumb, la Pro TV.

În acelaşi context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.


Rovana Plumb ia în calcul supravegherea video în centrele de plasament pentru copii şi în cele de bătrâni. "Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video - n. r.), însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operaţional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu", a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care bătrânii au fost supuşi abuzurilor în centrele de îngrijire. "Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă şi respect pentru ei", a completat demnitarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter