Actualitate

ALEGERI în Ungaria: Viktor Orban, favorit să câștige

Ungurii votează duminică pentru un nou Parlament, într-un scrutin în care toate sondajele prezintă ca învingător partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice în ultimii patru ani de putere.

Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansând cu mult alianţa de stânga care ar urma să obţină 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extremă dreapta), antisemit şi împotriva romilor, care şi-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.

"Schimbarea Guvernului este posibilă dacă nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurări Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, care a votat imediat după deschierea secţiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), în sectorul 12, la Budapesta.


Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a efectuat un "presing", în ultimele zile, în vederea mobilizării susţinătorilor, de teamă că aceştia ar putea considera victoria ca şi obţinută şi nu s-ar mai prezenta la vot.

Aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 199 de deputaţi - printr-un scrutin într-un singur tur - dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter