Actualitate

Foştii colegi de la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia fac dezvăluiri despre Căpâlnaş

Declaraţii contradictorii despre Augustin Căpâlnaş, ofiţerul de la Poliţia Rutieră prins fără permis de conducere.

sursa foto: alba24.ro sursa foto: alba24.ro

Augustin Căpâlnaș, preotul devenit poliţist, a fost și șoferul Mitropolitul Clujului. ÎPS Andrei vorbeşte despre el doar la superlativ, dar colegii lui Căpâlnaş de la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia îşi aduc aminte că acesta era mediocru, analfabet şi parvenit, care şi-a modificat notele la examen pentru a putea absolvi. ÎPS Andrei a declarat că este consternat de fapta fostului lui şofer, spunând că nu îi vine să creadă că acesta a condus atâţia ani fără permis de conducere.

„Să ştiţi de la mine că era un băiat tare bun şi atent. Îl cunosc de mult timp şi nu mi-am închipuit acest lucru, că circula cu un permis fals. El conducea bine şi nu a avut niciodată un accident. A condus de câteva ori și mașina cu care circulam eu, dar niciodată nu a comis un accident sau un lucru care să îmi atragă atenția că nu ar ști să conducă. Nu am observat că ar fi teribilist, atunci era un om de caracter şi nu mi-aş fi închipuit să facă aşa ceva”, a spus mitropolitul Clujului., citat de evz.ro.


La un moment dat, în urmă cu câţiva ani, fostul preot l-a informat pe prelat că vrea să se facă poliţist. „A fost, aşa, dintr-o dată. A fost o perioadă preot şi apoi a plecat la Poliţie. Mă gândesc că o fi avut el o idee din copilărie să se facă poliţist. Dacă e adevărat de ce a făcut, atunci să știți că îmi este milă de el și îl sfătuiesc să recunoască fapta și cu asta gata”, a mai spus IPS Andrei.

Parvenit gen Tănase Scatiu

Surse din Poliția Română au declarat că Augustin Căpâlnaș a fost mutat la Direcția Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pe „pile”, la sfârșitul anului 2009.


Căpâlnaş, care a fost timp de 13 ani şoferul Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ, slujind şi ca arhidiacon timp de zece ani la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, nu a fost nici măcar preot legitim, fiind exmatriculat din Facultatea de Teologie.

"A fost studentul şcolii în anul 1993 şi după un an de zile a fost exmatriculat. Nu ştim exact motivul. Cel puţin eu nu cunosc motivul pentru care a fost exmatriculat", a declarat decanul Facultăţii de Teologie din Cluj, Vasile Stanciu.


Colegii de seminar ai lui Augustin Căpâlnaş sunt revoltaţi de evoluţia profesională a acestuia, având în vedere că la şcoală nu era un elev strălucit.

„Îl cunosc din 1991 pe acest individ. E surprinzător cum a ajuns în această funcţie în Poliţia Română  pentru că este un individ submediocru. Până în 1991 a fost la Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba, după care a fost luat de către Mitropolitul Andrei să-i fie şofer şi mai târziu a ajuns diacon. Am făcut parte, alături de el, din prima promoţie de la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia. Era un om submediocru, semianalfabet, era total pe lângă tot ce se întâmpla în jur, note modificate la examen pentru a absolvi. Căpâlnaş a fost un parvenit gen Tănase Scatiu. La un moment dat, căsătorit fiind şi diacon a mers la prostituate pe şoseaua de centură a localităţii Alba Iulia cu maşina Episcopiei. A intrat în poliţie, semianalfabet, nu vă vine să credeţi cum arată foaia lui de examen din 1991. Sunt revoltat faţă de sistemul din România, cum un astfel de om a ajuns în această poziţie? Nu e de mirare că nu a avut permis de conducere, nu mă miră”, a declarat un fost coleg al lui Augustin Căpâlnaş care a preferat să rămână anonim.


Evoluţie profesională

Căpâlnaș a absolvit în 1996 cursurile Facultății de Teologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Căpâlnaş a fost timp de 13 ani șoferul Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț.


După opt ani în care a activat ca și arhidiacon, în noiembrie 2004 a intrat în poliţie, fiind numit ofiţer de relații cu publicul la Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca. În 2006, Augustin Căpâlnaş a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, funcţie pe care a ocupat-o timp de peste un an.

Augustin Căpâlnaş este angajat în cadrul Departamentului Educație Rutieră și urma sa fie transferat la serviciu Însoţiri. Cu această ocazie s-au făcut verificările de rigoare și s-a constat că nu deținea permis de conducere.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Cluj au declarat, miercuri, că Augustin Căpâlnaş nu a desfăşurat activităţi în cadrul IPJ Cluj, astfel că nu au ce informaţii să ofere despre acest caz.

De asemenea, solicitat să furnizeze un punct de vedere oficial privind modul în care a fost angajat ofiţerul de poliţie Augustin Căpâlnaş în cadrul inspectoratului, dacă acesta a folosit autoturismele de serviciu sau dacă la angajare în dosarul acestuia s-a verificat valabilitatea permisului de conducere, Biroul de Presă al IPJ Alba a refuzat să ofere informaţii.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat şi ei să comenteze acest caz pe motiv că Augustin Căpâlnaş nu mai este angajat al instituţiei, iar când a fost, arhiepiscopia era condusă de un alt arhiepiscop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter