Actualitate

FOTO - VIDEO: CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile. Autorităţile au emis alerte de TSUNAMI în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană. "Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie", a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz.


"O alertă înseamnă că trebuie să fim atenţi, dar nu confirmă sosirea unui tsunami", a precizat el, adăugând că lucrează în coordonare cu Serviciul pentru Apărare Civilă pentru a evalua pericolul. "Până acum, nu există nimic", a spus el.

Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri. Cutremurul a fost resimţit mai ales în Tacna, Arequipa şi Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizică.


Biroul naţional chilian pentru Situaţii de Urgenţă (ONEMI) a cerut evacuarea preventivă a coastelor ţării, unde, pentru moment, nu sunt înregistate victime sau pagube.

Cinci morţi în urma cutremurului

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.


"Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături", a declarat ministrul.

Alertă de tsunami în Honduras

Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile.


Alerta se referă la  circa zece sate de coastă din departamentele Choluteca şi Valle din sudul ţării, în golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit că există cel mai mare risc.

Copeco le-a ordonat căpităniilor din porturile vizate să restrângă navigaţia ambarcaţiunilor de talie mică şi medie pe o perioadă de 18 ore.


300 de deţinute eu evadat în urma seismului

Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marţi seara, în nordul Chile, a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

El a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Forţelor Armate "ca măsură preventivă" pentru a ajuta poliţia să le aducă înapoi.

Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.

Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord - Antofagasta, Iquique şi Arica - au fost anulate.

Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.

Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.

La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.

Ultimele Stiri
abonare newsletter