Actualitate

CE va facilita politica de vize Schengen pentru cetăţenii non-UE

CE a făcut, marţi, mai multe propuneri privind facilitarea accesului la Schengen pentru persoanele din afara Uniunii Europene. Aceste măsuri nu vor fi aplicate însă de statele care nu participă la politica în materie de vize, printre care şi România.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE), propunerile prezentate vor simplifica procedurile pentru persoanele care doresc să călătorească în UE pentru sejururi de scurtă durată şi vor reduce în mod considerabil durata procedurilor, "conducând la realizarea unui nivel mai ridicat de economii de costuri şi la reducerea birocraţiei, menţinând, în acelaşi timp, nivelul de securitate", informează Mediafax.

Astfel, termenul-limită pentru procesarea cererilor de viză şi luarea unei decizii va fi redus de la 15 la 10 zile.


CE vrea să ofere cetăţenilor non-UE posibilitatea de a depune cereri de viză la consulatele altor ţări membre ale Uniunii Europene, în cazul în care statul membru competent pentru procesarea cererii de viză nici nu este prezent, nici nu este reprezentat în statul în care este depusă cererea. Totodată, se are în vedere acordarea de facilităţi considerabile persoanelor care călătoresc frecvent, inclusiv eliberarea obligatorie de vize cu intrări multiple, valabile timp de trei ani, precum şi introducerea unui formular de cerere de viză simplificat şi posibilitatea de a depune cereri online.

Comisia Europeană intenţionează să permită statelor membre să elaboreze sisteme speciale de acordare a vizelor la graniţe, pentru o şedere de maximum 15 zile într-un singur stat Schengen, şi să faciliteze eliberarea vizelor pentru persoanele care călătoresc în scopul de a participa la evenimente importante. De asemenea, ar putea fi introdus un nou tip de viză (viza de circuit) care să le permită persoanelor care călătoresc cu acte în regulă să se deplaseze în Spaţiul Schengen pe o perioadă de maximum un an, cu condiţia ca şederea pe teritoriul unui stat membru să nu depăşească 90 de zile într-un interval de 180 de zile.


"Prin facilitarea accesului la Spaţiul Schengen pentru persoanele care călătoresc cu acte în regulă, va fi mai uşor pentru acestea să îşi viziteze prietenii şi rudele, precum şi să desfăşoare activităţi comerciale. Acest lucru va stimula activitatea economică şi crearea de locuri de muncă, de exemplu, în sectorul turismului, precum şi în domenii de activitate conexe, cum ar fi sectorul restauraţiei şi cel al transporturilor", precizează CE.

Propunerile trebuie să fie aprobate de către Consiliul Uniunii Europene şi de către Parlamentul European, lucru care se va întâmpla cel mai devreme în 2015, informează CE.


După intrarea în vigoare a propunerilor, modificările se vor aplica tuturor statelor membre ale UE care aplică în totalitate politica comună în materie de vize în Spaţiul Schengen, precum şi celor patru state asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Comisia Europeană reaminteşte că Bulgaria, Croaţia, Irlanda, Cipru, România şi Marea Britanie nu participă la politica în materie de vize.

Etichete: comisia europeana
Ultimele Stiri
abonare newsletter