Actualitate

Cetăţenie rusă pentru muncitorii găgăuzi din Rusia. Vezi cine cere asta!

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi preşedintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, solicită simplificarea procedurilor pentru acordarea cetăţeniei ruse în cazul cetăţenilor din autonomia găgăuză aflaţi la muncă în Rusia.

Cei doi reprezentanţi din autonomia găgăuză au trimis în acest sens o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin.

Solicitarea intervine în contextul noilor reguli impuse de Moscova imigranţilor care doresc să muncească pe teritoriul Rusiei. Reprezentanţii Găgăuziei consideră că obţinerea cetăţeniei ruse ar permite cetăţenilor moldoveni din autonomia găgăuză să beneficieze de garanţiile sociale oferite de Rusia, scrie Mediafax.


Conducerea Găgăuziei motivează necesitatea unor proceduri simplificate la acordarea cetăţeniei ruse pentru cetăţenii moldovenii din autonomia găgăuză care muncesc în Rusia prin faptul că aceştia contribuie la dezvoltarea economică a statului rus şi, astfel, devin "membri demni ai societăţii ruseşti".

Moscova a introdus, din 1 ianuarie, noi măsuri pentru cetăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă în Rusia, printre care un termen de 90 de zile pentru străinii care intră pe teritoriul rus şi obligativitatea obţinerii permisului de muncă. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 300.000 de cetăţeni din Republica Moldova lucrează în Rusia.


Solicitarea autorităţilor de la Comrat intervine după ce o delegaţie găgăuză s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Moscova. Preşedintele Parlamentului de la Comrat, Dmitri Constantinov, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că un consulat al Rusiei va fi deschis în Găgăuzia, iar locuitorii din autonomie vor primi reduceri la gazul rusesc până la 35-50 la sută, relatează gagauziainfo.md, preluată de UNIMEDIA. "În Cahul, Bălţi sunt consulate româneşti. La noi vor fi ruseşti. În curând vom trimite o cerere către Lavrov (ministrul rus de Externe - n.r.)", a declarat Constantinov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter