Actualitate

Cine este noul premier francez, Manuel Carlos Valls, opozant înverşunat al intrării României în Schengen?

Unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai intrării României în spaţiul Schengen, noul premier al Franţei, Manuel Carlos Valls, şi-a făcut deja un nume în Hexagon în calitate de ministru de Interne.

Repatrierea etnicilor romi, mai ales a celor proveniţi din România, a devenit principalul punct în lupta adoptată de fostul ministru împotriva imigraţiei. Şi asta, cu toate că a îmbrăţişat o ideologie favorabilă imigraţiei încă de la 17 ani, când s-a înscris în Partidul Socialist, informează Digi24.ro

Născut în 1962 la Barcelona, Manuel Carlos Valls a obţinut cetăţenia franceză abia la 20 de ani, fiind în acel moment deja de trei ani membru al Partidului Socialist Francez. În 1997 devine şeful Biroului de Comunicare şi Relaţii cu Publicul în cabinetul lui Lionel Jospin, premierul francez de atunci. Din 2001 până în 2012 este primar într-o suburbie a Parisului, ocupând în paralel postul de deputat.


În 2011, Manuel Valls devine şef de comunicare în echipa de campanie al actualului preşedinte Francois Hollande, iar câştigarea alegerilor prezidenţiale de către socialişti îl propulsează în prim-planul scenei politice franceze. Devine ministru de Interne în cabinetul lui Jean-Marc Ayrault şi începe o luptă înverşunată împotriva imigraţiei în Hexagon.

În baza directivelor date de noul ministru, repatrierile efectuate de statul francez în 2012 cresc cu aproape 12% faţă de anul precedent. Atenţia oficialului francez se apleacă mai ales asupra etnicilor romi din România şi Bulgaria.


În septembrie 2013, el declara: „În prezent nu am luat nici o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Evident, ca ministru de Interne al Franţei şi ca membru al Consiliului Miniştrilor de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană, am o poziţie mai mult decât rezervată în privinţa deschiderii imediate a acestei frontiere, câtă vreme România şi Bulgaria nu îşi achită obligaţiile.”

Poziţiile fostului ministru de Interne faţă de problema romilor a provocat o adevărată furtună politică în Hexagon, propriii colegi de partid acuzându-l că a trădat idealurile socialiste. În ciuda criticilor venite din toate părţile, popularitatea ministrului de Interne creşte între alegătorii francezi. În vârstă de 51 de ani, Manuel Valls devine astfel un posibil viitor candidat din partea stângii la funcţia supremă în statul francez.

Ultimele Stiri
abonare newsletter