Actualitate

FOTO NEPĂSARE Două hectare au fost incendiate pe Situl Natura 2000 “Făgetul Clujului – Valea Morii”

Pe data de 24 martie au fost incendiate două hectare de pășuni pe Situl Natura 2000 “Făgetul Clujului – Valea Morii”, care se află în custodia Asociaţiei Natura Transilvaniei.

Cei care au descoperit infracţiunea au fost biologii, care coordinează cartararea pe teren: István Urák și Zoltán László au documentat cu fotografii cazul, au anunţat pompierii și custodia sitului. Custozii au sesizat la rândul lor Garda de Mediu Cluj.

„Conform setului de măsuri de conservare (20119/ED/06.02.2013) elaborat de APM Cluj, aprobat și aflat în vigoare în lipsa Regulamentului și a Planului de Management, se prevede menținerea ecosistemelor ierboase prin pășunat și cosit (prevenirea instalării arborilor și arbuștilor); menținerea prin pășunat a aspectului mozaicat reprezentat de zone acoperite de tufăriș în alternanță cu zone acoperite de vegetație ierboasă”, a declarat Mihai Constantinescu din partea asociaţiei Natura Transilvaniei.


În prezent custozii lucrează la Regulamentul ariei protejate, în care va fi reglementat modul de întreţinere a acestor pajiști pentru a evita declinul populaţiilor speciilor protejate.

„Acordarea subvenţiilor pentru pășuni vor fi condiţionate de respectarea acestor măsuri de conservare. Urmează informarea primăriilor și proprietarilor terenurilor din zonele respective cu privire la Regulament”, a mai spus Constantinescu.


Asociația “Apáthy István Egyesület”, care a fost fondată de către cadrele didactice ale Departamentului de Biologie şi Ecologie a liniei maghiare din cadrul Universității Babeş-Bolyai, a câştigat un proiect finanțat din fonduri Uniunii Europene.

În cadrul proiectului vor fi elaborate planuri de management pentru trei situri protejate din județul Cluj, şi totodată vor fi organizate campanii de conştientizare a populației asupra importanței acestui patrimoniu natural.


Proiectul intitulat “Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanță comunitară ROSCI0074 – Făgetul Clujului – Valea Morii, ROSCI0356 – Poienile de la Șard și ROSCI0394 – Someșul Mic” are ca scop principal conservarea habitatelor şi a speciilor de importanţă comunitară şi naţională, și conştientizarea populaţiei asupra acestor comori ale naturii.

Potrivit legii privind protecţia mediului, arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţilor compentente pentru protecţia mediului sau a custozilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice.


De asemenea constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase din ariile protejate, dacă a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

abonare newsletter