Actualitate

Răzvan Pop, şeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, făcea SPIONAJ pentru patronii FANY

Scandalul de corupţie care a dus la arestarea directorului din cadrul Autorităţii Rutiere Române, Daniela Dobrilă şi a patronilor firmei de transport Fany SRL, soţii Ştefan şi Olezia Cadar duce spre Consiliul Judeţean Cluj şi spre ARR Cluj. Doi angajaţi ai celor două instituţii au fost supuşi la presiuni pentru a-şi schimba opinia.

Înainte de a se lua act de rezultatul licitaţiei publice şi de a fi emisă o hotărâre de consiliu judeţean, în culise s-au dus lupte grele. După licitaţia cu pricina, Comisia Paritară de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, formată din funcţionarul CJ Cluj, David Octavian şi angajata ARR Cluj, Daniela Magyarosi, a ajuns la concluzia că licitaţia pentru atribuirea licenţelor de transport trebuie anulată.

Acest lucru se întâmpla pe data de 19 decembrie 2013, motivul invocat fiind că datele introduse în sistemul electronic de licitaţii, erau eronate, favorizând anumite firme în detrimentul altora. Firma care era favorizatăm cel mai tare era Fany SRL, a cărui patroni au fost arestaţi. Cei doi membrii ai comisiei paritare au anunţat conducerea Consiliului Judeţean Cluj, despre intenţia anulării licitaţiei, consecinţa fiind reluarea acesteia.


Şeful de cabinet al lui Uioreanu, spionaj pentru Fany

Potrivit evz.ro, primul care s-a pus pe tras sfori a fost Răzvan Pop, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu. Pop este acuzat că în data de 20 decembrie 2013, a copiat actele comisiei paritare pe care le-a predat lui Ştefan Cadar. Procurorii DNA susţin că patronul de la Fany i-a promis lui Pop suma de 10.000 de euro, din care i-a achitat suma de 6.000 de lei, dacă va reuşi să îi convingă pe cei doi membrii ai comisiei paritare să îşi schimbe opinia.  

După această întâlnire surprinsă de filajul SRI, Ştefan Cadar a luat legătura cu directorul ARR Daniela Dobrilă şi i-a spus de situaţia nou creată, cei doi întâlnindu-se în dimineaţa zilei de 21 decembrie 2013, la un restaurant din Braşov. La această întâlnire, patronul de la Fany i-a arătat directoarei ARR, actele Comisiei Paritare, copiate de şeful de cabinet al preşedintelui Horea Uioreanu.


Ca urmare, directorul Direcţiei Licenţe de Transport, din cadrul ARR Bucureşti a luat direct legătura cu angajata ARR Cluj, Dana Magyarosi şi i-a cerut să nu modifice rezultatul licitaţiei. Potrivit aceloraşi surse judiciare, Dobrilă a luat legătura şi cu directorul ARR Cluj, Irinel Eugenia Lungu asupra căreia ar fi făcut presiuni pentru ca subalterna ei să nu modifice rezultatul licitaţiei aşa cum a intenţionat în data de 19 decembrie 2013.

Ca urmare a acestor presiuni efectuate pe toate liniile, împotriva celor doi membrii ai comisiei paritare, Răzvan Pop pentru angajatul Consiliului Judeţean Cluj şi Daniela Dobrilă şi Irinel Lungu pentru Dana Magyarosi, rezultatul a fost întors pe dos în data de 23 decembrie 2013, şi anume Comisia Paritară a propus atribuirea licenţelor de transport în forma propusă de ARR Bucureşti, ca urmare a licitaţiei câştigate de Fany SRL.


David Octavian de la Consiliul Judeţean Cluj a fost audiat la DNA Cluj în acest scandal de corupţie. Funcţionarul a refuzat să spună de ce şi-a schimbat opinia de la o zi la alta.

"Am dat declaraţii la anchetă în care am spus ce am avut de spus. Vă pot spune că au fost mai multe întâlniri ale Comisiei Paritare din care fac parte şi am luat decizia finală de a nu anula licitaţia pentru a evita consecinţe grave şi anume suspendarea transportului în comun spre localităţile din judeţul Cluj. Vechile licenţe nu puteau fi prelungite după data de 1 ianuarie 2014, iar firmele care deja operau pe traseele respective ar fi pierdut vechimea", a spus David Octavian.  


Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu l-a luat pe "nu" în braţe susţinând că nu ştie nimic despre ceea ce s-a stabilit în Comisia Paritară. "Nu sunt şeful acestei comisii şi nu ştiu nimic despre ce anume s-a stabilit. Am auzit ceva dar deşi se spune că am fost informat nu este adevărat acest lucru", a spus Uioreanu.

abonare newsletter