Actualitate

Udroiu (DIICOT): Gruparea evazionistă din dosarul cărnii a pus în pericol sănătatea cetăţenilor

Membrii grupării evazioniste din dosarul cărnii alterate au pus în pericol sănătatea cetăţenilor, produsele comercializate de aceştia având destinaţii multiple, a declarat vineri consilierul procurorului şef al DIICOT, Mihail Udroiu.

"În momentul acesta, procurorii au o suspiciune rezonabilă că activităţile desfăşurate de gruparea infracţională organizată targhetau, pe de o parte, afectarea siguranţei statului prin intermediul evaziunii fiscale, iar pe de altă parte, puneau în pericol serios sănătatea cetăţenilor", a spus Udroiu, citat de mediafax.ro.

Consilierul şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a precizat că produsele din carne comercializate de membrii grupării aveau destinaţii multiple. Întrebat dacă printre destinaţii erau şi spitalele, Udroiu a spus că nu are astfel de informaţii.


"Ceea ce investigăm noi, în principal, este evaziunea fiscală şi este o fraudă extrem de ridicată. Până la acest moment, prejudiciul preliminar este de aproximativ patru milioane de euro . Pe de altă parte, este componenta referitoare la punerea în circulaţie a unor produse de carne expirate sau utilizarea acestora în cadrul societăţilor de catering, sau livrarea către abatoare sau societăţi care fabricau mezeluri", a mai spus Mihail Udroiu.

Consilierul DIICOT a adăugat că ancheta Parchetului vizează faptul că unii dintre membrii grupării infracţionale erau anunţaţi, în prealabil, de funcţionari ai statului că urmează să aibă loc controale.


"Ceea ce vizează ancheta DIICOT-ului, şi vizează în special persoane care se află într-un control, fie protecţia consumatorului, fie pe sănătatea publică, din cadrul DSV-ului, vizează protecţia de la nivelul structurilor locale, în special zona Clujului", a conchis Udroiu.

În acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, în 12 martie, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, fiind vizate 80 de persoane din două grupuri infracţionale organizate.


Anchetatorii fac cercetările pentru evaziune fiscală, spălare de bani , punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, prejudiciul produs de membrii celor două grupări fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

Peste 70 de persoane au fost audiat în urma percheziţiilor din 12 martie, iar zece dintre acestea au fost reţinute de procurori. Toţi cei zece inculpaţi au fost arestaţi preventiv, în 13 martie, în urma unor decizii ale Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel.


Alte patru persoane, între care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj, reţinute joi de procurorii DIICOT, au fost arestate vineri, de Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DIICOT au anunţat, în urma percheziţiilor, că au început urmărirea penală în acest dosar pe numele a 41 de persoane, între care un lucrător de la un punctul de trecere a frontierei, un inspector de la OPC Cluj, acuzat de trafic de influenţă, şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, cercetat pentru favorizare a făptuitorului.


Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA, scrie mediafax.ro.

De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

Anchetatorii mai arată că, în derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi, "asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile".

Procurorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum. De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.

În urma acţiunii DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a făcut mai multe controale la depozitele de carne şi la supermarketuri. Inspectorii ANPC au retras de pe piaţă sute de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013.

Cazul legat de "mafia cărnii" a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013, fiind vorba de o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, citat de mediafax.ro

abonare newsletter