Actualitate

Cluj Innovation City, subiect de ceartă între politicieni

Deschiderea oficială a Cluj Innovation Days, un eveniment dedicat inovaţiei şi care se desfăşoară în aceste zile la Cluj-Napoca, a oferit prilejul unor miniştri dar şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să facă unele declaraţii ironice în ceea ce priveşte proiectul Cluj Innovation City. Aceştia i-au transmis primarului Emi Boc că fără sprijin politic acest proiect nu va putea fi implementat.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

„Cercetarea românească are nevoie de finanţare. Prezenţa mea aici vreau să fie receptată ca un semnal în numele Guvernului, a primului ministru pentru susţinerea acestui proiect important al Clujului şi al ţării. Însă, în calitate de ministru pentru Învăţământ Superior şi Cercetare îmi fac datoria să spun că pentru un asemenea proiect terenurile, infrastructura sunt importante dar nu determinante. Este foarte important ca acest proiect să nu devină unul politic. Este mult mai important ca acest proiect să nu fie jucat politic. Pentru că jucat politic acest proiect va muri înainte de a se naşte”, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior.


La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat la Cluj-Napocă că proiectul Cluj Innovation City are nevoie de susţinere politică la nivel legislativ, în sensul în care Parlamentul României să facă legile necesare pentru inovare.

„Prioritatea legislativului şi a Guvernului României este să creăm progrese în societatea noastră şi să avem o dezvoltare economică durabilă. Clujul astăzi este un model. Este un semnal că suntem vizionari şi anticipăm. Dacă veţi reuşi prin inovarea pe care o faceţi în cercetare atunci acest model va fi unul de succes şi dintr-un proiect pilot veţi deveni un pilon al dezvoltării durabile şi Clujul se aşează competitiv, durabil în cmpetiţia globală şi europeană. Un proiect pilot trebuie să aibă susţinere, are nevoie de o susţinere administrativă. Ai nevoie de o susţinere politică la nivel legislativ, prezenţa mea în numele Parlamentului României arată deschiderea noastră pentru a construi acele proiecte de legi care să fie utile, necesare aplicabilităţii acestor proiecte. La nivel guvernamental avem doi onorabili miniştri care trasmit acelaşi mesaj. Guvernul Ponta susţine inovarea. Resursele financiare sunt necesare, dar dacă văd o susţinere administrativă şi politică întotdeauna mediul financiar va veni. Parlamentul României este dispus să facă acele legi necesare creativităţii şi inovării, să fim un pilon de bunăstare pentru toată Europa Centrală şi de ESt”, a precizat Zgonea. 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le-a transmis celor doi că acest proiect nu a fost şi nu va fi niciodată un proiect politic.

„Ce este Clujul? Este oraşul universităţilor. De aici rezultă avantajele majore pe care municipiul le are. Cluj Innovation City este cea mai mare provocare a Clujului, a Transilvaniei şi de ce nu, a României pentru următorii 10 ani. Vreau din start să îl asigur pe domnul ministru Costoiu că acest proiect nu are, nu a avut şi nu va avea niciodată o conotaţie politică. Pentru că a început fără nicio conotaţie politică. Dacă va fi menţinut ca atare va fi un succes. La fel a început şi proiectul laserului de la Măgurele şi ne gândeam la România şi nu la un proiect politic. Iată că acum acest proiect al laserului de la Măgurele se realizează şi România va fi în vârful cercetării mondiale în domeniul laserului. Un asemenea proiect, dar la o altă scară poate fi acesta de Cluj Innovation City care are toate ingredintele să fie un proiect de succes”, a precizat Boc.


Acesta a mai precizat că modelul de bune practici de la nivel local poate fi implementat şi la Bucureşti.

„La Cluj ne certăm pe multe teme, noi politicienii, dar sunt câteva proiecte unde indiferent de culoare politică ne-am dat mâna să le susţinem. Pe acest proiect ne veţi întâlni la aceeaşi masă şi vom face fiecare ce putem. Faptul că Guvernul României a demonstrat această susţinere este un lucru extraordinar. Fapul că preşedintele României ne susţine este un lucru important pentru România. Aici la Cluj veţi întâlni acea normalitate la care visăm cu toţii. Poate fi şi un element în pactul de coabitare a preşedintelui cu premierul acest proiect în care toată lumea îl susţine până la punctul în care să nu fie distrus. Resursele sunt limitate, dar dacă vom avea sprijinul dumneavoastră proiectul va reuşi”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter