Actualitate

Oficiali ruşi şi ucraineni, sancționați în urma referendumului din Crimeea

Uniunea Europeană (UE) și SUA a adoptat luni sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi şi ucraineni, considerați responsabili de anexarea Crimeei de către Rusia,relatează AFP.

Uniunea Europeană (UE) a adoptat luni sancţiuni împotriva a 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat ministrul lituanian de Externe, relatează AFP.

Miniştrii europeni de Externe "tocmai au decis sancţiuni - restricţii de călătorie şi blocarea averilor - vizând 21 de oficiali ucraineni şi ruşi", a scris Linas Linkevicius, într-un mesaj postat pe Twitter.


Surse diplomatice au declarat că sancţiunile vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi.

Linkevicius a anunţat că UE va adopta "sancţiuni suplimentare în zilele următoare".


"Încercăm să transmitem mesajul cel mai puternic posibil Rusiei", pentru ca ea "să înţeleagă cât de gravă este situaţia", la o zi de la "aşa-zisul" referendum din Crimeea, a declarat Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton la sosirea la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuţirea fostei Uniuni Sovietice. Ele marchează aplicarea celei de a doua etape ale unui "răspuns gradual" asupra căruia s-au pus de acord şefii de stat şi de guvern în cursul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din Ucraina la 6 martie.


Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a decretat și el sancţiuni vizând 11 oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, ca represalii faţă de referendumul privind anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat Casa Albă.

Şapte oficiali de rang înalt ruşi se află printre persoanele vizate de blocarea averilor în Statele Unite, potrivit Executivului, între care vicepremierul Dmitri Rogozin, preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Valentina Matvienko, doi consilieri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin şi doi membri ai Dumei de Stat.


În ceea ce-i priveşte pe ucraineni, Washingtonul vizează doi lideri separatişti din Crimeea, pe Ianukovici şi un consilier al acestuia din urmă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter