Actualitate

Veneţienii își votează, în această săptămână, independența față de Roma

Venețienii își votează, în această săptămână independența orașului și a regiunii înconjurătoare Veneto față de Italia, întro încercare de a restabili o istorie veche de 1000 ani. Votul a început duminică, iar urnele rămân deschise până la sfârşitul acestei săptămâni.

Veneţienii își votează, în această săptămână, independența față de Roma Veneţienii își votează, în această săptămână, independența față de Roma

Serenissima  sau Republica Cele mai Serene de la Veneția  a fost o putere comercială independentă timp de un mileniu, până în anul 1979 când republica veneţiană şi-a pierdut independenţa după ce ultimul conducător a fost dat jos de la putere de către Napoleon. Republica cuprindea pe lângă Veneția și  toată zona înconjurătoare numită Veneto, acolo unde va avea loc votul începând de mâine până vineri.

Organizatorii referendumului din această săptămânp au fost inspirați de exemplul Scoției, care va organiza, în septembrie, un referendum pentru  independența dar și de cel al Cataloniei, unde aproximativ jumătate din populație vrea să se rupă de  Spania.


Activiștii afirmă că, potrivit ultimelor sondaje, peste 65% dintre alegătorii din regiune, care include orașe istorice precum  Treviso, Vicenza și Verona, sunt în favoarea ruperii legăturilor cu Italia.

Timp de decenii au existat nemulțumiri în regiunile din nord, mai bogate, ale Italiei în legatură cu ceea ce ei considerată o conducere ineficientă și coruptă a Romei. În același timp este disputat și faptul că veniturile din taxe sunt trimise către sud și de cele mai multe ori sunt risipite.


Aproximativ 3,8 milioane de persoane din regiunea Veneto sunt așteptate vot. Militanții doresc ca viitorul stat să fie cunoscut sub numele de Republica Veneția.

 Aceștia sunt conştineţă că rezultatul referendumuli va avea doar un caracter consultativ pentru guvernul de la Roma și de asemenea că acesta ar putea provoca o răsturnare constituțională, dar insistă asupra faptului că, în cazul în care acesta va trece, vor începe să ia măsuri pentru a reține impozitele, ceea ce ar reprezenta o declarație unilaterală de independență.


"Dacă există o majoritate da vot, specialiștii noștii vor întocmi o declarație de independență. Există întreprinderi în regiune care spun că vor începe plata impozitelor către autoritățile locale, în locul celor de la Roma”, a declarat pentru The Daily Telegraph Lodovico Pizzati, purtătorul de cuvânt al mișcării de independență.

Ultimele Stiri
abonare newsletter