Actualitate

Minorii, mai agresivi decât adulţii

Copiii din ziua de azi au tendinţa de a-şi controla din ce în ce mai puţin agresivitatea.

Scandalul în care au fost implicate mai multe eleve minore de la două licee din Cluj-Napoca a readus în atenţia publică o realitate cruntă: de la o vârstă foarte fragedă copiii încep să aibă probleme cu legea. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, de la începutul şcolii în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj au fost sesizate un număr de 18 infracţiuni, culminând cu bătaia de la sfârşitul lunii februarie, când cinci minore s-au ales cu dosar penal după ce au bătut o altă minoră într-o parcare publică din oraş.

"Din prisma infracţionalităţii sesizate poliţiei, în semestrul I al anului de învăţământ 2013 - 2014, în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj, au fost sesizate un număr de 18 infracţiuni, acestea menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în semestrul I al anului şcolar 2012-2013”, arată statisticile Poliţiei clujene.


Minorii se bat, poliţiştii fac campanii

IPJ Cluj a fost sesizat în 26 februarie cu privire la faptul că o minoră de 13 ani a fost agresată de alte cinci minore într-o parcare publică din Cluj-Napoca. Faţă de cele cinci minore s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,lipsire de libertate în mod ilegal” şi ,,lovire sau alte violenţe”, acestea fiind reţinute pentru 24 ore. De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus faţă de acestea măsura preventivă a controlului judiciar pe durata urmăririi penale. Scadalul a izbucnit după ce eleva de 13 ani ar fi împrăștiat zvonuri că celelalte eleve cu vârste de 14 și 15 ani în clasele a opta și a noua ar fi gravide. Patru dintre minorele implicate în incident studiază la Liceul Teoretic Mihai Eminescu şi cea de-a cincea învaţă la Liceul Sportiv. „Nu erau deloc eminente, toate sunt cu probleme, familii dezorganizate, părinţi plecaţi la muncă în Italia”, au precizat surse din anchetă. În urma discuţiilor de la nivelul conducerii fiecărei şcoli s-a stabilit faptul că toate cele cinci, dar şi părinţii acestora, să beneficieze de măsuri de consiliere psihologică, pe lângă scăderea notei la purtare. 

„Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor reprezintă una dintre priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. Împreună cu inspectorii şcolari, poliţiştii derulează activităţi de prevenire a absenteismului sau a abandonului şcolar. În semestrul I al anului şcolar 2013-2014, împreună cu inspectori şcolari, au fost desfăşurate peste 200 de acţiuni de prevenire a absenteismului. De asemenea, poliţiştii împreună cu cadrele didactice şi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu desfăşoară activităţi de educare non-formală a elevilor, astfel încât aceştia să conştientizeze riscurile fenomenului infracţional, atât din perspectiva victimei, cât şi a făptuitorului”, mai arată reprezentanţii IPJ Cluj.


Cauzele producerii infracţiunilor în şcoli

Potrivit specialiştilor, cauzele şi împrejurări favorizante producerii infracţiunilor în unităţile de învăţământ sunt nesupravegherea bunurilor elevilor pe timpul desfăşurării orelor de curs şi în afara acestora, permisivitatea cu privire la deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile în incinta unităţilor de învăţământ şi nerespectarea de către elevi a regulamentelor de ordine interioară.

 

abonare newsletter