Actualitate

Toate zborurile militare SUA de tranzit din Afganistan, transferate în România

Toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalaţie aeriană americană din Kîrgîzstan au fost transferate la o nouă bază în România, a declarat un reprezentant al Centrului de Tranzit de la Manas pentru agenţia rusă, relatează RIA Novosti în pagina electronică de vineri.

Comandantul instalaţiei, colonelul american John Millard a declarat joi că ultima misiune la Manas a fost finalizată înainte de termenul-limită de evacuare a centrului, şi anume 11 iulie, informează Mediafax.

Noua instalaţie americană din România, de la baza Mihail Kogâlniceanu, unde vor fi transferate toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalaţie aeriană americană din Kîrgîzstan, se află la mai puţin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în Crimeea, aflată în centrul crizei ucrainene.


Publicaţia Departamentului american al Apărării "Stars & Stripes" a anunţat săptămâna trecută că peste 6.000 de militari americani au tranzitat România, dinspre Afganistan, de când au fost efectuate primele zboruri, luna trecută.

Americanii au inaugurat în urmă cu exact o săptămână acest nou centru de tranzit militar în România, care va juca un "rol-cheie" în procesul de retragere a militarilor din Afganistan, în locul bazei de la Manas.


"În 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak. În 2014, baza Mihail Kogălniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan", declara generalul de divizie John O'Connor, însărcinat cu susţinerea logistică în cel de al 21-lea teatru de operaţiuni, la inaugurare. "Aproximativ 20.000-30.000 de militari care se retrag din Afganistan urmează să tranziteze prin această bază, în 2014", adăuga el.

Cele trei clădiri nou construite în baza românească vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi. În total, 275 de militari americani vor rămâne la această bază, pentru a coordona operaţiunile.

Etichete: afganistan romania sua
Ultimele Stiri
abonare newsletter