Actualitate

Boc şi Uioreanu aruncă vina unul pe altul pentru lipsa noului PUG

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului este pasat între Primărie şi Consiliul Judeţean. Din cearta celor două instituţii reiese că intrarea în vigoare a noului PUG va mai dura o perioadă îndelungată.

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj susţine că avizarea noului PUG nu depinde doar de un aviz aşa cum a declarat, miercuri, primarul Emil Boc. De la dosar lipsesc trei avize, o ştampilă verde plus o strategie periurbană. Mai mult, documentaţia a fost semnată doar de doi din cei patru arhitecţi din colectivul de redactare.  

Primarul Emil Boc declara miercuri că forul judeţean poate aviza noul PUG şi să îl trimită înapoi la Primărie chiar dacă de la dosar lipseşte un aviz solicitat de Ministerul Agriculturii. La o zi după declaraţiile primarului pe această temă, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu iese şi el la rampă cu explicaţii privind problemele legate de noul PUG. “Consiliul Judeţean Cluj va aviza PUG-ul municipiului de îndată ce Primăria Cuj-Napoca va obţine toate avizele prevăzute de lege. Concret, la această dată, documentaţia privind viitorul PUG nu a fost avizată de Autoritatea Aeronautică Civilă, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, precum şi de la Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA)”, afirmă Uioreanu.


Studiul de 60.000 euro s-ar face de fapt gratuit

Miercuri, Boc afirma că avizul cerut de Ministerul Agriculturii nu se poate emite fără un studiu realizat de OSPA care solicită 60.000 euro pentru acel studiu. Conducerea forului judeţean îl contrazice şi spune că de fapt “această instituţie a pus la dispoziţie, în situaţii similare, studiile pedologice necesare fără a percepe nici o taxă. Singura condiţie pusă a fost semnarea de şeful colectivului de proiectare a unui angajament potrivit căruia datele puse la dispoziţie urmau să fie folosite exclusiv la documentaţia necesară acestuia”.

Lipsesc şi semnături de la dosar

Potrivit şefului Consiliului Judeţean, lipsa avizelor celor trei instituţii nu este singura problemă: documentaţia privind noul PUG nu a fost semnată decât de doi din cei patru arhitecţi din colectivul de redactare. “De precizat că nici arhitectul municipiului, doamna Ligia Subţirică nu a contrasemnat această documentaţie”, a punctat Uioreanu.


Strategia periurbană nu există nici ea

O altă lipsă majoră de la dosar semnalată de Horea Uioreanu este aşa-numita ştampilă verde, care se pune de un specialist cu drept de semnătură înscris în Registrul Urbaniştilor din România.

Pe de altă parte, o ordonanţă din anul 2011 prevede faptul că zonele periurbane trebuie cuprinse în PUG, dar lucrul la noul PUG a început în anul 2009, înaintea apariţiei ordonanţei respective astfel că strategia privind zonele periurbane lipseşte de la dosar.


Un articol din ordonanţă precizează că în cazul localităţilor de rangul 1, cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană se elaborează de oraşul centru polarizator sau de consiliul judeţean. Conform prevederilor Art. VII al OUG7/2011 „Pentru municipiile de rang 0 şi 1, elaborarea strategiilor de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană este obligatorie în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”. Potrivit conducerii forului judeţean, cei trei ani stabiliţi de actul normativ pentru elaborarea strategiei periurbane au expirat în urmă cu aproape o lună.

Horea Uioreanu afirmă că va iniţia încheierea unui parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de oraş-centru polarizator, şi cu administraţiile locale din toate comunele învecinate care fac parte din zona metropolitană, precum şi cu Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a elabora strategia periurbană cerută de lege şi a o introduce în viitorul PUG.

Ultimele Stiri
abonare newsletter