Actualitate

Hoţii de fier vechi atacă din nou. Zeci de capace de cămin furate de pe străzile din Cluj-Napoca

În ultimele trei săptămâni au fost sustrase un număr de 22 capace de cămin de pe reţelele de apă şi canalizare de pe un număr de nouă străzi din Cluj-Napoca. Într-o singură noapte hoţii au reuşit să fure 25 de capace de pe 20 de străzi. Cel mai grav este că un capac amplasat lângă un loc de joacă a fost furat punând în pericol viaţa celor mici.

„Deşi Compania de Apă Someş suferă prin aceste acţiuni şi pagube materiale, costul unui ansamblu capac-rama variind între 300 şi 550 lei,  preocuparea noastră se îndreaptă în primul rând către potenţialul pericol la adresa publicului, siguranţei cetăţenilor şi traficului rutier. În această perioadă când noaptea e lungă, lipsa capacelor din trotuar sau carosabil prezintă un pericol major prin posibilitatea accidentării clujenilor care pleacă dimineaţa la serviciu sau circulă seara/noaptea sau prin posibilitatea accidentării autovehiculelor în cazul capacelor furate de pe carosabil”, spun reprezentanţii Companiei de Apă Someş.

Un pericol suplimentar este reprezentat de faptul că au început să fie furate în timpul zilei până şi semnele de circulaţie cu care personalul Companiei de Apă Someş a semnalizat căminele de pe care s-au furat capacele până la montarea altora noi.


„În condiţiile în care tot mai multe cămine de pe reţelele de apă şi de canalizare au fost înlocuite cu modele noi din material compozit care nu prezintă interes nefiind metalice se constată începând cu 2013 o practică nouă de spargere a plăcilor de beton în care sunt încastrate capacele căminelor în vederea sustragerii armăturii de metal din plăci”, mai spun reprezentanţii Companiei.

Compania de Apă Someş a încheiat protocoale de colaborare cu firmele de tip REMAT în vederea respingerii oricăror deşeuri care pot proveni de la capace de cămin.


Compania de Apă Someş a făcut publice câteva date statistice cu privire la fenomenul furtului de capace de cămin:

17 capace pe 8 străzi în noaptea de 24/25 noiembrie 2010


94 de capace de pe 69 de străzi în perioada 1-27 ianuarie 2011

25 de capace de pe 20 de străzi în noaptea de 27/28 ianuarie 2011


49 de capace de pe 38 de străzi în perioada 1 noiembrie – 14 decembrie 2011

70 de capace pe 38 de străzi în perioada ianuarie-februarie 2012 (doar de pe strada Câmpul Pâinii, într-o noapte, s-au furat 8)


Din aprilie în octombrie 2012 au fost furate 180 de capace de cămin (apă şi/sau canal)

38 de capace de pe 31 străzi în perioada 1 noiembrie - 7 decembrie 2013

Ultimele Stiri
abonare newsletter