Actualitate

13 blocuri din Cluj-Napoca vor fi izolate termic cu 7 milioane lei

Primăria continuă anul acesta programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu. 60% din finanţare este asigurată prin fonduri europene.

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraş. După ce va fi desemnat câştigătorul licitaţiei, va fi semnat contractul pentru izolarea termică a 13 blocuri din mai multe cartiere. Licitaţia se desfăşoară offline, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Potrivit anunţului privind lansarea licitaţiei, lucrările vor începe în momentul în care condiţiile meteo vor fi favorabile şi vor dura cinci luni. Vor fi realizate lucrări la mai multe blocuri de pe străzile Plopilor, Snagov, Liviu Rebreanu, aleea Meseş, Calea Floreşti, Viilor, Mestecenilor, Muncitorilor şi aleea Tarniţa. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la aproximativ 6,7 milioane lei.


La începutul anului, primarul Emil Boc a promis că în 2014 vor fi realizate lucrări de izolare termică la aproximativ 40 de blocuri din oraş. Din cele 40 de blocuri, 13 sunt în faza de licitaţie, iar pentru alte şapte se aşteaptă condiţiile meteo favorabile pentru demararea lucrărilor.

Reabilitare cu fonduri europene

60% din finanţare va fi asigurată prin fonduri europene, iar restul banilor vor fi asiguraţi din bugetul local, bugetul naţional şi de către proprietarii imobilelor respective. Pentru a beneficia de fonduri din bugetul naţional, asociaţiile de proprietari trebuie să depună documentaţia necesară la Primărie, urmând ca instituţia să îi reprezinte în momentul în care solicitarea va fi trimisă la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru finanţare. Sunt eligibile pentru acest tip de finanţare, blocurile de locatari în care peste 50% din  familii/proprietari au un venit lunar pe membru de familie sub 500 euro. Dacă venitul pe fiecare membru de familie este sub 150 euro, proprietarii imobilelor vor plăti 10% din costul lucrărilor, dacă veniturile sunt între 150 şi 350 euro, proprietarii vor achita 20% din investiţie, iar dacă este între 350 şi 500 euro, proprietarii vor plăti 30% din valoarea lucrărilor.


După izolarea termică, consumul de energie pentru încălzire se reduce cu aproximativ 40%. Lucrările presupun, printre altele, izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare aferente intrării în bloc.

În prezent, în Cluj-Napoca există 83.770 de apartamente vechi, construite înainte de 1990. Din acestea, peste 20.000 de apartamente sunt reabilitate termic, dintre care aproape 5.000 printr-un program mai vechi derulat de Guvern şi administraţiile locale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter