Actualitate

Moţii salvatori au primit la Cluj titlul de membri de onoare ai Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu"

Cei trei săteni din judeţul Alba care au ajuns primii la răniţii în accidentul aviatic din Munţii Apuseni au primit, sâmbătă, titlul de membru de onoare al Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu", cu ocazia Balului Moţilor, organizat la Cluj-Napoca.

Vicepreşedintele Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu", Horea Chirteş, a declarat corespondentului MEDIAFAX, sâmbătă, la Balul Moţilor, că prin gestul lor cei trei săteni au făcut ca numele moţilor să fie asociat cu eroii.

"Primii trei moţi din judeţul Alba, care au ajuns la răniţii în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni - Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea - au primit titlul de membru de onoare al Societăţii Cultural - Patriotice «Avram Iancu» Cluj-Napoca, pentru spiritul de omenie şi întrajutorare faţă de semeni, contribuind prin aceasta la prestigiul locuitorilor din Apuseni. Cei trei săteni au făcut ca numele moţilor să fie asociat cu eroii şi se pare că moţii au spirit civic şi se implică în problemele societăţii", a spus Chirteş.


Potrivit acestuia, au mai primit diplome de onoare ai societăţii şi alţi locuitori ai comunelor Horea, judeţul Alba, Beliş şi Mărişel, judeţul Cluj, "pentru că mulţi dintre ei au pornit spre locul accidentului aviatic pentru a ajuta la căutarea şi salvarea răniţilor".

"Aceste diplome vor fi expuse la sediile primăriilor celor trei comune", a mai spus Chirteş.


Balul Moţilor se desfăşoară, sâmbătă, la un restaurant din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc un spectacol folcloric susţinut de Veta Biriş împreună cu solistele Mariana Morcan şi Mihaela Grindean, acompaniate de Orchestra "Dor Transilvan".

Societatea Cultural - Patriotică "Avram Iancu" a fost înfiinţată la Cluj-Napoca în anul 1990, având filiale în cele mai importante localităţi ale Munţilor Apuseni.


În 20 ianuarie, un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, în timp ce patru medici şi copilotul au fost răniţi. Victimele accidentului au fost găsite de localnici din Apuseni, primii care au ajuns la epavă fiind Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter