Actualitate

FOTO: Primăvara la Cluj vine cu mărţişoare

Deşi mai sunt câteva zile până în 1 martie, clujenii pot cumpăra de pe acum mărţişoare celor dragi de la comercianţii care şi-au expus marfa spre vânzare în diferite puncte ale municipiului.

Mărţişoarele anunţă sosirea primăverii, iar străzile Clujului sunt pline de comercianţii care şi-au expus spre vânzare aceste produse. Preţurile variază în funcţie de dimensiunea mărţişorului şi de calitate, pornind de la un leu. Mărţişoarele sofisticate pot ajunge să coaste câteva sute de lei.

În Piaţa Unirii este organizat un târg în care comercianţii şi-au expus spre vânzare diverse tipuri de mărţişoare, unele dintre ele fiind realizate manual. În alte 17 locuri din municipiul Cluj-Napoca comercianţii vând mărţişoare.


De unde poţi cumpăra mărţişor?

În multe zone din Cluj-Napoca comercianţii şi-au expus spre vânzare articole specifice zilelor de 1 martie, cum ar fi mărţişoare, flori, felicitări sau produse artizanat.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a aprobat un număr de 17 amplasamente în care comercianţii pot să vândă aceste tipuri de produse, şi anume pe: str. Observatorului (staţia CTP, zona căminelor studenţeşti), str. Craiova, calea Mănăştur (nr. 91, staţia CTP), str. Izlazului (zona complexului Big), b-dul 21 Decembrie 1989 (nr.133-135), str. Donath (vis a vis de Casa Radio), piaţa Zorilor, piaţa Flora, piaţa Hermes, b-dul N.Titulescu (nr. 165, staţia CTP), str. Dâmboviţei (str.T.Vladuţiu), calea Floreşti (Billa), str. Unirii (capătul staţiei CTP), str. Fabricii (Kaufland), calea Floreşti (nr.75), str. Aurel Vlaicu (nr. 3, statia CTP) şi pe str. Argeş (staţia CTP).


Pe perioada în care îşi vor expune spre vânzare marfa, comercianţii trebuie să achite către Primăria Municipiului Cluj-Napoca suma de 0,56 lei mp/zi.

Clujenii mai au posibilitatea să-şi cumpere mărţişoare şi din cadrul unui târg care este organizat în Piaţa Unirii. Târgul este deschis publicului începând de luni, 24 februarie, şi până în data de 2 martie, iar 50 de comercianţi îşi vor expune spre vânzare produsele. Aici vor putea fi găsite şi mărţişoare făcute manual.


Cumpărători puţini

Unii clujeni se uită doar la mărţişoare, alţii analizează piaţa, iar numărul celor care şi cumpără este destul de redus.

“Mă uit deocamdată să văd ce tipuri de mărţişoare sunt şi cât costă. Mai am timp până în 1 martie să cumpăr mărţişoare…de asta nici nu mă prea grăbesc. Le voi dărui celor dragi, în special membrilor familie”, a povestit doamna Maria.


Comercianţii speră la vânzări mari abia în prejma zilei de 1 martie.

„Zilele acestea avem cumpărători mai puţini. Din experienţa anilor trecuţi, vânzările vor creşte pe la sfârşitul lunii, şi în special în data de 1 martie. Avem mărţişoare de toate felurile, pentru toate buzunarele, aşadar clujenii au de unde alege”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, un comerciant care vinde mărţişoare.


Semnificaţia mărţişorului

Martişorul, un obiect artizanal însoţit de un şnur alb şi roşu, joacă rolul unui talisman protector care echilibrează lupta dintre bine şi rău. El anunţă venirea primăverii şi este oferit celor dragi în luna martie.

O legendă spune că, atunci când se afla la păscut cu turma sa de oi, Baba Dochia (Sfânta Martira Evdokia din calendarul bizantin), a legat un fir de aţă de o pară găsită din întamplare pe islaz chiar în ziua de 1 martie. Astfel, aceasta a devenit prima persoana din istorie care a purtat un marţişor la început de primăvară. Din acest motiv, în unele regiuni nu se lucrează în ziua de 1 Martie, pentru a nu o supara pe Baba Dochia, care va trimite iarna şi gerul înapoi.

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter