monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Primul institut de gastroenterologie din ţară, inaugurat la Cluj-Napoca

Medicii de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca speră ca în trei-patru ani să înceapă activitatea de transplant hepatic.

Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, inaugurat vineri la Cluj-Napoca, reprezintă finalizarea unui demers mai vechi, spune conducerea institutului, primii paşi în acest sens fiind făcuţi în 1992.

 

„Acest institut reprezintă o recunoaştere a activităţii din ultimii ani din domeniul gastroenterologiei şi hepatologiei. Crearea institutului a fost un deziderat mai vechi al nostru”, a declarat Mihai Mleşnite, directorul Institutului. El a mai precizat că institutul îşi merită numele de regional, deoarece peste 50% din cei 19.000 de pacienţi trataţi anual sunt din afara judeţului Cluj. Medicii spun că au aşteptat mai mulţi ani crearea acestui institut. „Acesta este un moment important pentru viaţa medicală clujeană şi s-a realizat după ani de aşteptare. S-a concretizat ca urmare a tratării, cu predominare, a bolilor gastroenterologice”, a afirmat doctorul Oliviu Pascu, şef de secţie în cadrul institutului.

 

Mai mulţi bani alocaţi

 

Transformarea spitalului în institut înseamnă şi mai mulţi bani, deoarece noua unitate sanitară, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, va primi bani atât de la Minister, cât şi de la Casa de Asigurări de Sănătate şi autorităţile locale. „Teoretic, premizele sunt mai mulţi bani. În general, institutele au finanţare mai mare decât celelalte spitale pentru că şi tariful pentru un caz rezolvat este mai bine plătit”, a explicat Mihai Mleşniţe.

 

Transplantul hepatic, posibil în câţiva ani

 

Printre planurile de viitor ale medicilor de la institutul clujean se află şi realizarea de transplanturi hepatice. „Dorim să facem trecerea la efectuarea de transplant hepatic. Medicii tineri din Cluj vor merge la specializare în străinătate şi deja au fost contactate clinici din străinătate pentru acest lucru”, a spus Cornel Iancu, şef de secţie în cadrul institutului. El a mai precizat că în trei-patru ani va începe activitatea de transplant.

Potrivit conducerii institutului, în viitor se va construi şi un bloc operator nou, după cerinţele UE, şi o secţie de Terapie Intensivă. De asemenea, în prezent se conturează şi o secţie de medicină internă cu mai multe departamente: alergologie, cardiologie,oncologie şi medicină internă.

Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca are o capacitate de 400 de paturi, un buget anual de 30 milioane lei şi un flux de pacienţi de 19.000 pe an cu o durată medie de spitalizare de patru-cinci zile.