Actualitate

CC: Modificările aduse modului în care preşedintele numeşte premierul, neconstituţionale

Curtea Constituţională a decis, duminică, în urma analizei proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, că acele modificări aduse modului în care preşedintele desemnează candidatul la funcţia de premier sunt neconstituţionale.

Astfel, Curtea Constituţională a decis că modificările aduse articolului 103, alineatele 1 şi 3, precum şi completării articolului 103 din Constituţie cu trei noi alineate, referitoare la modalitatea de desemnare de către preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională mai constată, cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea modificării aduse articolului 110 alineatul 1 din Constituţie, referitoare la durata mandatului Guvernului.


Judecătorii Curţii Constituţionale mai consideră neconstituţională introducerea alineatului 2 în curprinsul articolului 119 referitoare la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate şi modificarea părţii introductive şi a literei b ale alinatului 2 din articolului 133, referitoare la creşterea numărului membrilor CSM reprezentanţi ai societăţii civile.

În proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei s-a propus ca alineatul (1) al articolului 103 să se modifice astfel: "Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor".


Constituţia actuală stabileşte că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Ultimele Stiri
abonare newsletter