Actualitate

FOTO Clujeanul Cristian Peter - Jandarm de profesie, schior din pasiune

Cu toate că are un loc de muncă care îl solicită 24 de ore din 24, mai are timp pentru un hobby: schiatul.

Cristian Peter (39 de ani) lucrează la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj şi de nouă ani participă la concursul de schi alpin organizat între jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca. De fiecare dată a prins podiumul, de patru ori a luat premiul I şi de două ori premiile II şi III. La ediţia din acest an organizată, miercuri, pe Muntele Băişorii s-au înscris un număr de 17 jandarmi, dar Cristian Peter a obţinut şi de această dată locul I.

„Pasiunea are ceva mai înrădăcinat. De când eram copil, din şcoală, am participat la schi, dar am început cu un schi mai deosebit, schi fond, apoi alpinism pe timp de vară. Din 2005, organizăm acest concursul de schi alpin pe acest sistem, între jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca. O singură dată am lipsit, în rest am participat în fiecare an. Nu am câştigat locul I în fiecare an, anul trecut am luat locul III şi în urmă cu doi ani am luat locul II. Am luat locul I de patru ori”, povesteşte Cristian Peter.


Lucrează în “creierul unităţii”

Plutonierul Cristian Peter lucrează la dispeceratul IJJ Cluj şi are atribuţii de coordonare a activităţilor şi misiunilor, coordonează atât oamenii în teren, cât, la nevoie, şi cei care se află la domiciliu. Înainte de a ajunge la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi a lucrat între anii 2002 şi 2004 la Postul de jandarmi montan Muntele Băişorii. Nu regretă faptul că a lăsat o muncă dinamică pentru o muncă de birou.

“Eu am avut nevoie să cunosc acest sport pentru activitatea pe care o desfăşuram, am fost şi eu doi ani de zile la Postul de jandarmi montan Muntele Băişorii. Am şi eu aceleaşi pregătiri ca şi colegii mei şi sunt mulţi alţi colegi care, din păcate, au cursurile respective, dar nu sunt în funcţii. Să nu credeţi că dacă îi vedeţi în oraş nu au pregătire montană. Cursurile au fost necesare la locul de muncă, putem fi folosiţi în mai multe activităţi. Din punct de vedere profesional nu prea am ce să regret, activitatea este diversificată, răspunderea este mult mai mare. A fost nevoie de mine acolo şi am simţit că este locul  în care trebuie să fiu. Erau şi probleme de familie, erau probleme legate şi de o pregătire suplimentară, am făcut studii superioare şi atunci am decis să plec”, a mai precizat jandarmul.


Pasiune costisitoare

Cristian Peter spune că pasiunea costă. “Pasiunea este costisitoare. Aici vorbim de un hobby în afara serviciului. Este costisitoare având în vedere că un echipament modest pleacă undeva de la 2000 de lei, celelalte costuri suplimentare, transportul costă, cheltuielile cu cazarea, masa care este foarte scumpă la munte. Şi implic toată familia. Am doi băieţi acasă care sper că îmi vor urma paşii şi meseria, şi de jandarm şi de schior”, mai spune Cristian Peter. Acesta mai spune că nu a participat la nicio altă competiţie nici în ţară, nici în străinătate. “Nu am participat la nicio altă competiţie de schi, nici măcar pe ţară. Mi-aş dori, dar este o competiţie la un nivel mult mai ridicat, ceea ce implică mai multă pregătire şi devotament şi costuri mai mari. Mi-aş dori şi o experienţă în străinătate, de ce nu?”, mai spune Cristian.

De la birou, direct pe schiuri

Întrebat la ce ajută această competiţie, Cristian Peter spune că îi ajută pe jandarmii de la Postul de jandarmi montan Muntele Băişorii. “Această competiţie îi ajută pe colegii mei, jandarmii montani, care sunt aici. Dacă un coleg se îmbolnăveşte şi are nevoie de un înlocuitor, se rotesc efectivele, dacă va fi nevoie vor fi suplimentaţi. Ce facem dacă colegii noştri au nevoie de sprijin? Nu intervenim că ne este frică de munte?”.


Acesta a rememorat perioada când lucra pe munte. “Misiuni deosebite nu am avut cum a fost accidentul aviatic din Munţii Apuseni. În fiecare zi era o misiune, în fiecare zi am patrulat. La început era un sistem de patrulaj şi de prevenire. Prezenţa noastră în zona montană nu a fost chiar foarte bine văzută, nu am fost priviţi cu ochi bun la început. După ce au văzut că, de fapt, noi iubim muntele, noi protejăm mediul, noi protejăm muntele, şi-au schimbat mentalitatea. Prezenţa noastră pe munte este un beneficiu. Oriunde vă uitaţi se distruge şi iar se distruge. Când mergem în misiune, în funcţie de situaţie, în funcţie de solicitare, distanţa de parcurs, raza de acţiune, folosim schiurile, ATV-urile sau ne deplasăm pe jos. Nu am participat la misiunea de salvare din Apuseni”, a încheiat jandarmul.

Aurel Litan, şeful IJJ Cluj spune despre Cristian Peter că este un om serios şi competent.  “Este un om foarte serios, competent, toţi cei care coordonează activităţile sunt oameni competenţi. Acolo este creierul unităţii. Ei coordonează şi transmit mai departe. Are o responsabilitate mare. Fără o condiţie fizică bună şi o pregătire fizică nu poţi să îndeplineşti misiuni”, a precizat Litan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter