monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Moții le-au dus răniţilor din accidentul aviatic şorici şi un tort: “Doar nu puteam să venim cu portocale din Apuseni!”

Doi localnici din comuna Horea care au participat la acţiunile de căutare în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni i-au vizitat, marţi seară, pe cei patru răniţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca şi le-au adus şorici, un tort şi cărţi de rugăciuni.

Corneliu Olar, secretarul comunei Horea, şi pădurarul Nicolae Oneţiu au ajuns, marţi seară, la SCJU din Cluj-Napoca şi au urcat în salonul în care sunt internaţi cei patru răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, scrie Mediafax.

Ei le-au adus produse tradiţionale de porc, un tort de casă şi cărţi de rugăciuni.

"Am adus produse tradiţionale de porc din Ţara Moţilor, salam de casă, ureche de porc, şorici, un tort de casă, inscripţionat cu cuvântul «Sănătate», dar şi cărţi de rugăciuni, primite de la episcopul Irineu", a spus Olar, la intrarea în spital.

Moţii au stat în salonul răniţilor aproximativ o jumătate de oră, iar la ieşire au declarat că a fost o întâlnire emoţionantă.

"Emoţia a fost mare, le-am spus că suntem fraţii lor şi de asta am venit, să vedem cum se simt. Starea lor de sănătate şi psihică este bună. Ei au spus că nu suntem fraţii lor, ci părinţii lor. Poate că sunt părinţi cei care au ajuns primii la ei, dar noi rămânem fraţii lor. Le-am dorit sănătate, pentru că este mai bună decât toate, şi însănătoşire grabnică, să se întoarcă la familiile lor. Am vorbit cu toţi patru, inclusiv cu un domn doctor cu care am vorbit lunea trecută de pe telefonul domnului Zamfir. Când am intrat în salon ne-am şi tutuit, eram ca o familie, ne-am îmbrăţişat cu fiecare, iar la plecare ne-am pupat, fac parte din familia moţilor", a spus Olar.

El a menţionat că răniţii au fost impresionaţi de cadouri şi au promis că vor mânca din alimentele tradiţionale chiar dacă au interdicţii de la medici.

"Noi le-am spus că nu puteam să venim cu portocale din Apuseni, că la noi nu se fac, şi a trebuit să aducem ceva tradiţional", a spus Cormeliu Olar.

El a adăugat că răniţii i-au spus că, după ce vor fi externaţi, vor veni toţi în comuna Horea cu o maşină.

"Eu le-am spus că vom comanda un elicopter, îl vom ruga pe Răzvan să facă pe pilotul şi să îi aducă cu elicopterul", a menţionat Olar.

Întrebat dacă au discutat cu răniţii despre accident, secretarul comunei Horea a afirmat că li s-au povestit mai multe amănunte.

"Sunt chestii pe care ni le-au povestit, te ia plânsul. Nu ne-am putut da seama de starea lor de atunci, numai telefonic. Pentru ei a fost a doua viaţă. Au apreciat pilotul, pentru că cred că sunt unici în lume aviatori care ştiu ce înseamnă aterizarea. Dacă ateriza în bot era gata, praf. Iovan a căutat să aterizeze cu coada, o aterizare normală în munte, printre brazi. El le-a dăruit viaţa celor care trăiesc prin profesionalismul şi curajul lui", a afirmat Olar.

Întrebat ce nume de moţ i-ar recomanda doctorului Valentin Calu, Olar a spus că "numai Horea, pentru că ne reprezintă pe toţi românii".

La rândul său, pădurarul Nicolae Oneţiu a spus că a fost emoţionat de întâlnirea cu răniţii.

"Am fost copleşit. Am dorit să venim la spital la dânşii să vedem ce am făcut noi, nu am crezut că vom putea vorbi cu toţi patru. Au fost momente de nedescris, nu am trăit în viaţa mea aşa ceva", a spus Oneţiu.