Actualitate

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj se împrumută de la bănci pentru achitarea lucrărilor la noua pistă

Consilierii judeţeni vor vota joi un proiect de hotărâre privind garantarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unui împrumut în valoare de 50 de milioane de lei, contractat de către Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, în vederea achitării lucrărilor executate la noua pistă de 3500 metri. Perioada de rambursare va fi de 20 de ani.

„În vederea achitării lucrărilor executate la obiectivul de investiţii Pista de 3500 m Etapa I si suprafeţe de mişcare aferente, conform prevederilor contractuale şi ţinând cont de resursele disponibile ce se alocă din bugetul Judeţului Cluj, pentru acest obiectiv de investiţii in anul 2014, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, solicită aprobarea garantării unui împrumut intern rambursabil în valoare de 50.000.000 lei, cu o perioada de rambursare 20 de ani, din care primii 2 ani perioada de graţie”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

Investiţia publică s-a demarat în anul 2011 şi s-a finalizat în 2013, cu scadenţe de plată 31 decembrie 2014 şi 31 martie 2015.


„Valoarea lucrărilor contractate până în prezent sunt în sumă de 183.545.485,56 lei, fără TVA, din care până în prezent s-au achitat 101.168.929,56 lei. Pentru anul 2014 din bugetul judeţului este prevăzută suma de 30.000.000 lei, iar suma de 50.000.000 lei, se acoperă din creditul pe care Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, îl va contracta. Diferenţa aferentă anului 2015, va fi cuprinsă în prevederile bugetare aferente anului 2015”, se mai arată în referatul de aprobare.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj  mai are contractate credite pentru finanţarea obiectivelor de investiţii (Terminal Sosiri Pasageri şi Sistem de control de securitate integrat multi-level pe 5 nivele  si echipamente de control de securitate aeronautică) şi fără garantarea creditului din partea judeţului Cluj, nu va putea accesa niciun credit.


„În anul bugetar 2014, gradul de îndatorare al județului Cluj este 3,89%, în 2015 este de 1,90%, rezultat din Contractul de împrumut aflat pe rol, încheiat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Cluj și garantat de judeţul Cluj, contract care se încheie în iunie 2015”, mai precizează reprezentanţii CJ Cluj.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.


Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.


Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

La ceremonia de inaugurare au participat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu şi numeroşi lideri USL de la nivel local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter