Actualitate

Bugetul local a fost votat după o oră și jumătate de discuții în Consiliul Local. AFLĂ cum va fi cheltuit!

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca este, anul acesta, de 257 milioane euro, mai mare decât în 2013. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost votat în ședința de luni.

Proiectul de hotărâre privind bugetul local pe anul 2014 a fost votat în ședința de Consiliu Local de luni. Discuțiile pe tema bugetului local, dar și despre subiecte care nu au avut legătură cu proiectul de hotărâre au durat mai bine de o oră și jumătate. Nu au lipsit contrele între cele două “tabere” de consilieri: puterea și opiziția. La finalul discuțiilor, proiectul de hotărâre privind bugetul local a fost votat cu 14 voturi pentru, 10 împotrivă și nicio abținere.

În cadrul discuțiilor au fost propuse și o serie de amendamente, printre care crearea unui drum rapid în zona gării CFR pentru decongestionarea traficului (amendamentul fiind respins) sau realizarea unui patinoar permanent (amendament respins) și modernizarea unor străzi prin transferul unor sume de la alte domenii.  


Bugetul are o creștere de 23% față de anul precedent, de la 208 milioane euro la 257 milioane euro. “Bugetul de dezvoltare crește cu 55,4%. Această creștere de 23% vine din utilizarea creditului, excendentul anului precedent și absorbția fondurilor europene cu multe proiecte intrând în etapa finală. Am pus accent pe ceea ce înseamnă asigurarea veniturilor la bugetul local. Continăm politica de susținere a firmelor care construiesc clădiri verzi, fiind singura Primărie din țară care are această politică”, a declarat primarul Emil Boc.

Printre prioritățile Primăriei Cluj-Napoca pe anul acesta, în ceea ce privește modul de cheltuire a bugetului local, se numără reducerile pentru investitorii din parcurile industriale ca o măsură de a susține lcurile de muncă într-o perioadă dificilă, menținerea la același nivel a taxelor și impozitelor locale, finalizarea Sălii Polivalente care va aduce locuri noi de parcare ceea ce înseamnă decongestionarea traficului.


Tot pe lista de priorități se află și cumpărarea de autobuze noi, modernizarea unor artere importante din centrul oraușului, refațadizarea clădirilor din centru, lucrări la Centrul de Industrii Creative din Lomb, parkingul de pe strada Negoiu din Mănăștur, parkinguri de cartier.

La bugetul pe anul acesta, pentru sănătate au crescut cu 24% fondurile alocate domeniului sănătate, implicit pentru modernizarea Spitalului Municipal.

abonare newsletter