Actualitate

UPDATE: Sorin Ovidiu Vântu, condamnat definitiv la 2 ANI CU EXECUTARE

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, care se ascundea în Indonezia. Sorin Ovidiu Vântu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea deputatului PSD Sebastian Ghiță, patronul postului de televiziune RTV.

Completul instanței supreme a respins recursul înaintat de avocații lui Vântu în dosarul în care a fost acuzat de favorizarea infractorului. În acest dosar, controversatul om de afaceri este acuzat că l-a protejat pe Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat, în 2006, la 15 ani de închisoare, în dosarul FNI.
Anchetatorii susţin că Vântu i-ar fi trimis sume lui Popa, în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, 70.000 de euro în două tranşe, de 50.000 de euro şi 20.000 de euro.

Sentința a fost pronunțată vineri seara, în jurul orei 22:30, și este definitivă și executorie. Vântu trebuie să se prezinte pentru a fi încarcerat încă din această seară.


La ultimul termen al procesului, Vântu a declarat că acest dosar este o răzbunare din partea actualului preşedinte Traian Băsescu: „Acest dosar a fost unul strict politic. În 2009, am susţinut cu toată puterea mea îndepărtarea actualului preşedinte. Nu am reuşit şi acum plătesc facturile, iar una din facturi este acest dosar”.

Afaceristul susține că Nicolae Popa a stat 10 ani în Indonezia şi s-a întreţinut singur, acesta câştigând bani din turnee de popice.


În 2 octombrie 2012, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la 2 ani de închisoare cu executare, pe Octavian Ţurcan la un an de închisoare cu suspendare şi pe Alexandru Stoian, şoferul lui Vântu, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost menţinută la Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2013, iar astăzi confirmată și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cine este Nicolae Popa, infractorul „favorizat” de Vântu


În 2007, Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii. Decizia a rămas definitivă în 2009 printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casație şi Justiţie. Popa s-a sustras executării pedepsei, fugind din ţară încă din anul 2000. El a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002. În aprilie 2011, Popa a fost extrădat în România, iar instanţele de judecată au confirmat sentinţele din dosarele prăbuşirii FNI, 15 ani cu executare, şi FNA, 12 ani cu executare.

Vântu mai este cercetat în două dosare. Prejudiciul total este estimat la 95,5 milioane de euro.


În 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe Vântu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT îl cercetează pe Sorin Ovidiu Vântu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter